hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjpénztári átlépők : ingyenesen helyezi letétbe jogfenntartó nyilatkozatait a VDSZ

  • MTI

Bárkitől átveszi és ingyen helyezi ügyvédi letétbe a vegyipari szakszervezet (VDSZ) azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyek rögzítik, hogy annak aláírója a "pénztári törvény hatására, vagyis kényszerből került vissza" az állami nyugdíjrendszerbe – jelentette be közleményben a VDSZ elnöke.

A nyilatkozat a VDSZ szerint az eredeti állapot megtartásának biztosítéka arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság helyt ad a szervezet beadványának, s megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a pénztári törvényt. A "kényszerről és a jogfenntartási szándékról" január 31-ig lehet csak nyilatkozni, a szükséges dokumentumokat a VDSZ honlapjáról is le lehet tölteni - áll a közleményben.
   
Arra emlékeztetnek, hogy több jogász állásfoglalása szerint ez a jogfenntartó nyilatkozat biztosíthatja a pénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság, többek között a vegyipari szakszervezet (VDSZ) beadványának hatására megsemmisíti, vagy hatályon kívül helyezi a törvényt. A jognyilatkozatokat a szervezet honlapjáról is le lehet tölteni, a pontosan és olvashatóan kitöltött nyomtatványokat a szakszervezet a 1068 Budapest, Benczúr utca 45. címre postán, vagy személyesen várja, de január 31-ig minden tagszervezeténél is elfogadja.
   
A jogfenntartó nyilatkozat megtételét a Stabilitás Pénztárszövetség ajánlotta azoknak, "akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük, nem ezt a kényszerű döntést hozták volna meg". Aláírója a nyilatkozatban kijelenti, hogy a nyugdíjrendszerbe visszalépése  kifejezetten a jogszabályi korlátozásra figyelemmel történt, és ara az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné, vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani.
   
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) azonban több szempontból sem ajánlotta a nyilatkozat megtételét, és a magán-nyugdíjpénztári tagságukat fenntartók számára a gyorsabb ügyintézés érdekében a általa előkészített nyilatkozat alkalmazását javasolta.
   
Az ONYF a honlapján múlt pénteken nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta: a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek jogszabályban meghatározott feladata kizárólag a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról szóló személyes nyilatkozat-tételek fogadása és eljuttatása az érintett magánnyugdíjpénztárhoz. Egyben hozzáteszi: nem tart nyilván és nem továbbít, illetve semmilyen eljárásban nem fog felhasználni olyan adatokat, dokumentumokat, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők döntésének körülményeivel, okaival vagy jogfenntartásával kapcsolatosak.
   
Az ONYF álláspontja szerint a hatályos rendelkezések szerint ez a jogfenntartó nyilatkozat nem alkalmas a magán-nyugdíjpénztári tagság jövőbeni "helyreállítására". Ezért az ONYF szerint megtévesztő és félrevezető tájékoztatást ad a Stabilitás Pénztárszövetség, amikor arra hívja fel a tagságukat megszüntető személyeket, hogy lehetséges "igényérvényesítés esetére" az ONYF-hez kell megküldeni a jogfenntartó nyilatkozatukat.
   
Kétségtelen tény - jegyzi meg a főigazgatóság közleményében -, hogy a jogszabályok a nyilatkozat megtételére formakényszert nem írnak elő, a pénztárszövetség által javasolt nyilatkozat alkalmazását mégsem javasolja az ONYF, mert az abban feltüntetett adóazonosító jel olyan adat, amit a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek törvényi felhatalmazás hiányában csak az ügyfél írásbeli - jelen esetben jegyzőkönyvben rögzítésre kerülő - felhatalmazása esetén kezelhetnek. Ezzel pedig a nyilatkozat-tételi eljárás hosszadalmasabbá válik - mutatnak rá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink