hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Óriási adóbevételtől esett el az állam a szabad pálinkafőzés miatt

  • lapszemle

Milliárdokat bukott a tavaly évközben bevezetett adómentességen az állami költségvetés.Töredékére esett vissza ugyanis a bérfőzésből származó bevétel. Az ágazati érdekszövetség lobbizása eredményeként idén nem emelkedik a szeszes italok jövedéki adója.

Tavaly az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évek szintjét. További nominális adóbevétel-csökkenéssel kellett volna számolni a gyártók szerint, ha a kormányzat emelte volna az adóterhet, írja az Élelmiszer Magazin internetes oldala. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly az egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű számlára – amelyre az alkoholtermékek mellett a sör, a köztes alkoholtermékek, a pezsgő után befizetett jövedéki adókat utalja az érintett 220 gazdálkodó (belföldi előállító, tagállami kereskedő és importőr) – mintegy 83 milliárd forint érkezett.

A szabad pálinkafőzés bevezetése után – tekintettel arra, hogy a bérfőzésben előállított pálinka esetében háztartásonként legfeljebb évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni – a 2009. év azonos időszakához képest hozzávetőleg négy százalékára esett a bérfőzésből származó adóbevétel –  mondta a lapnak Suller Attila, a NAV vám és jövedéki szóvivője. Az idei bevételi előirányzatokról egyelőre nincs pontosabb adat, mivel a nemzetgazdasági tárcánál még csak most folyik a bevételi tervek egyeztetése. A NAV adatai szerint tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, amelynek túlnyomó része még az első félévben, a magánfőzés szeptemberi bevezetése előtt folyt be a költségvetésbe. (A vámhivatal honlapján elérhető jövedéki hírlevél tanúsága szerint az első háromnegyed évben bérfőzési szeszadó címen 2,7 milliárd forintot fizettek meg a szeszfőzdéken keresztül.) A korábbi években átlagosan nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből, 2010-ben azonban a házi főzés legalizálásával jókora összegtől esett el az állam.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink