hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj melletti munka: új szabályok, megszűnő korlátok

  • hvg.hu

Januártól a nők 40 év jogosultsági idővel is nyugdíjba vonulhatnak, ráadásul már jóval azelőtt kérhetik szolgálati idejük megállapítását. A múlt év végéig csak a nyugdíjkorhatár elérése előtt tíz évvel kérhették ugyanezt. Nemcsak a nőknek, de valamennyi nyugdíjas munkavállalónak kedvező az az új szabály, miszerint akár évente emelkedhet nyugdíjuk. Lehetőségek, feltételek 2011-ben.

A nők  2011. január 1-jétől, életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra jogosultak, ha legalább negyven év jogosultsági idejük van és a nyugdíj megállapításának napján nincs biztosítással járó jogviszonyuk.

Jogosultsági időnek minősül a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy olyan szolgálati idő, ami a – törvény szerint – egy kategóriába sorolható. Munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati, kormány-tisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. A gyermekneveléssel összefüggő időszakokból (terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje) legfeljebb 8 évet lehet beszámítani, ápolásra fordított időszakból pedig maximum tízet.

A törvény tehát minimálisan harminckét év ténylegesen munkában töltött időhöz köti a jogosultságot. Olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet rögzíti a törvény. Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje. A szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot, az ápolási díj folyósításának időtartamát nem veszi figyelembe.

A nők kedvezményes nyugdíjazása kapcsán megszüntették azt a korlátot is, mely szerint a szolgálati idő megállapítását csak a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel lehet kérni. Január 1-jétől a biztosított (volt biztosított) – legfeljebb naptári évenként egyszer – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti a szolgálati idejének, valamint a korkedvezményre és egyéb jogszabályban meghatározott, foglalkozáshoz kapcsolódó kedvezményre jogosító idejének megállapítását.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink