hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átmeneti szabály rokkantnyugdíjasoknak

  • hvg.hu

Visszaállítják, hogy az egészségkárosodott személy elmehet rokkantnyugdíjba a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel akkor is, ha a rehabilitálhatónak minősítette őt a rehabilitációs szakértői szerv. A decemberben elfogadott rendelkezés átmeneti jellegű, 2011. végéig szól.

 Esetükben ugyanis tipikusnak mondható, hogy a három év rehabilitációs járadékot és az igénybe vett rehabilitációs szolgáltatásokat követően sem kapnak munkát (vagyis rehabilitációjuk sikertelen lesz), és utána támogatásokon élnek vagy végül – mivel nem lehetett őket rehabilitálni – megkapják a rokkantsági nyugdíjat. A szabály választási lehetőséget ad, így senkit sem kényszerít inaktivitásra, de figyelembe veszi a munkaerőpiaci realitásokat.

Rehabilitációs járadék időtartamának meghosszabbítása

A rehabilitációs járadékról szóló törvény 2008. január 1-jén lépett hatályba. A rehabilitációs szolgáltatások kiépülése elhúzódott, emiatt a rendszerbe első évben belépők rehabilitációjának megkezdése egy év késedelmet szenvedett.

Ezért a 2010. évi CLXX tv. 19.§-a értelmében: amennyiben a rehabilitációs járadék ellátásnak időtartama 2011. évben telik le, de a rehabilitáció még nem fejeződött be, a rehabilitáció sikeres megvalósulásának érdekében – a rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági állásfoglalása alapján – az időtartam egy alkalommal meghosszabbítható, de az ellátás  teljes időtartama ebben az esetben sem haladhatja meg a 4 évet.

Rehabilitációs járadék melletti keresőtevékenység

A rehabilitációs ellátásban részesülőkre  a 2009. július 1-jétől egyszerűsített szabályozás nem vonatkozott, vagyis esetükben továbbra is maradt a bonyolult eljárás. Az új szabályozás – a rokkantsági nyugdíjhoz hasonlóan - az ellátás összegéhez igazítja a kereseti korlátot, így az érintettek számára egyszerűen kiszámolható. A 2010. évi CLXX. törvény 17.§-a alapján a rehabilitációs járadék összegét ötven százalékkal csökkenteni kell, ha kereső tevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő három egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
- a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
- a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

A 2010. évi CLXX. törvény 18.§-a értelmében a rehabilitációs járadékot meg kell szüntetni, ha a keresőtevékenység folytatása esetén a rehabilitációs járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
-   a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és
-   a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

 

 

 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink