hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ártott a magyar piacnak a szabad pálinkafőzés?

  • HVG

Bár a közfogyasztásban még nem jelentek meg a házilag adómentesen főzhető pálinkák, de hosszabb távon rombolhatják a nemzetinek tekintett ital renoméját.

„Ez az első szabad főzésből való” – ezekkel a szavakkal adott át egy közeli barát egy üveg vegyes pálinkát a HVG munkatársának. Nem is akármilyen butéliában: a saját tervezésű címkével ellátott, kapszulázott palack már-már a hivatásos főzdék kínálatát idézte. A jelenet egy évvel korábban is lejátszódott, csupán a kísérő szavak különböztek, tekintve hogy az akkor lefőzött nedű még nem lehetett a szabad párlatkészítés eredménye. Ez is jelzi, hogy a szeptember óta élő szabályozás elsősorban azokat mozgatta meg, akik a házi pálinkafőzés korábbi tilalma idején is buzgón érlelték a cefrét. A szabad párlatfőzés alapján 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú éves párlatmennyiségig nem kell adót fizetni, a főzést nem kell előre bejelenteni, és százliteres űrtartalomig a lepárlókészüléket sem kell engedélyeztetni.

Forrás: Fazekas István

 A közforgalomba nem kerültek be a szabadon főzött pálinkák – mondta a HVG-nek Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke. Ezt azért állíthatja ilyen határozottan, mert az értékesítésre szánt párlathoz szükséges zárjegy iránt gyakorlatilag nem volt érdeklődés. De ha a legális közforgalomban nem is, egyéb csatornákon élénkebb a piac. A HVG munkatársának egy társaságban például 1800–2300 forint közötti áron – a korábbi piaci árakkal tisztában lévők szerint rendkívül olcsón – ajánlottak bérfőzetett, másfél literes ásványvizes palackba töltött pálinkákat. Néhány üzlet nyélbe üttetett, és az illegális adásvételben vevőként szereplők elmondása alapján az ominózus, 50 fokos pálinkák megérték az árukat.

Az ilyen történetek is jelzik, mennyit ártott a pálinkapiacnak a szabad párlatfőzés lehetővé tétele – állítja Szicsek János, a családi tulajdonú tiszaföldvári Szicsek Kft. ügyvezetője. Története neki is van: egy elegáns étterembe – amelyet úgy jellemzett, hogy abban még a főszakács nacionáléja is többoldalas – színház után betérő társaságtól kapott jelzést arról, hogy Szicsek feliratú üvegből valami mást szolgálnak fel. A kifinomult ízlelőbimbójú vendégeknek igazuk volt, ami Szicsek számára akkor bizonyosodott be, amikor később személyesen ellenőrizte az állítást. Az étterem kínálatából azóta eltűnt a Szicsek-pálinka, azaz inkább kilistázták az itallapról a jól csengő nevű, és a jelek szerint egyes fogyasztók számára összetéveszthetetlen italokat.

A cikk folytatását a HVG 51-52.számában olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close