hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-eljárás: bilincsbe verve állították elő

  • adozona.hu

Kevesen tudják, de a hatályos adóigazgatási szabályok szerint az APEH-revizor eljárása során bárkit megbilincseltethet és elővezettethet, aki nem jelenik meg az idézésen és utólag sem igazolja távollétét. Az igazolt távollét feltételei nem ismertek, az APEH egyedileg bírálja el a különböző eseteket.

Vagyonosodási vizsgálatot indított ellene az APEH, de nem jelent meg az idézésen, a rendőrség ezért hajnali 5 órakor saját lakásán bilincselte meg, majd onnan átszállítatta a rendőrségi épületbe. A bilincseket csak akkor vették le az adózóról, amikor az APEH-revizor (ügyben eljáró) elé vezették. Eddig csak kirívóan ritka esetben alkalmazták.

Ha mondjuk valaki, az adóhatóság többszöri figyelmeztetése ellenére sem jelent és nem hatalmazott meg senkit abból a célból, hogy képviselje őt az ellene indított eljárásban. Ilyenkor, mondta Marosi Andrea egykori APEH-revizor, általában lehetett tudni, hogy a szabálytsértő szándékosan nem veszi át az APEH hivatalos értesítéseit.

A megfélemlített adózó - bilincs ide vagy oda - nem nyilatkozott. Ehhez joga van, az APEH-nek pedig ahhoz, hogy a vizsgálatot folytassa - húzta alá Marosi Andrea ügyvéd, az Adóiroda vezetője. A rendőrség ugyan a rá vonatkozó szabályok szerint járt el, de a rendelet, ami ezt előírja már tavaly kikerült az adóigazgatási szabályok közül.

Az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) - mely előírja, hogy az adózó ügyészi jóváhagyással elővezethető - ugyan már 1996 óta hatályos, de a módszer, amit a rendőrség a fenti esetben alkalmazott, egy éve nem hatályos - mutat rá Borsos József, az Adóiroda munkatársa. Azaz egy éve nem írja elő jogszabály, hogy a rendőrségi eljárásokra vonatkozó szabályok szerint kellene elővezetni azt az adózót, aki nem jelenik meg az APEH-idézésén és utólag sem menti ki magát hivatalosan.

Miután 2009 óta a mai napig nem született új szabály arra, hogy miként lehet elővezetni az adóigazgatási eljárásban vétkes adózókat, a rendőrség - az egyébként büntetőeljárásokban alkalmazott - módszerrel vezeti elő az illetékest. Ilyenkor három eset lehetséges: kezeit előre vagy hátra, a lábait egymáshoz, vagy egy tárgyhoz bilincseli. Jelenleg sem a törvény, sem a hatóságok nem tesznek különbséget, ha valaki ellen büntetőeljárás vagy közigazgatási eljárás folyik.

Az Adóiroda álláspontja szerint a jogállamiság követelményeinek sem tesz eleget az a tény, hogy a kényszerítő intézkedések alkalmazásáról nem rendelkezik a törvény, így a jogérvényesítés sem felelhet meg az úgynevezett "európai civilizációnak".

Forrás itt olvasható

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink