hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: kell-e fizetni a gyermeknek ajándékozott üzletrész után:

  • adozona.hu

Egy bt tagja a gyermeknek ajándékozná üzletrészétét. Van-e illetékfizetési kötelezettsége? Az adóhatóság munkatársai válaszolnak.

Betéti társságunk kültagja, akinek 10 százalékos része van, az „üzletrészét” a gyermekének szeretné ajándékozni. Kell ezután illetéket fizetnie?

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2010. augusztus 16. napjától hatályos rendelkezése értelmében mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot, de a nevelt gyermek,  mostoha gyermek rokoni kapcsolatát nem) által megszerzett ajándék.

Így ha a szülő vér szerinti gyermekének gazdasági társaság vagyoni betétjét ajándékozza, akkor ezután a gyermeknek nem kell ajándékozási illetéket fizetnie. Felhívom azonban arra a figyelmet, hogy az ilyen ajándékozást ugyanúgy be kell jelenteni közvetlenül az állami adóhatósághoz az ajándékozás megtörténtét követő 30 napon belül. (Itv. 17. § (1) bekezdés p) pontja, 91. § (2), (5) bekezdése)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Pavilon értékcsökkenése

Nagy Norbert

adószakértő

Éjszakai pótlék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close