hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Becsukódik egy adókiskapu a befektetők előtt

  • HVG

Csökken jövőre a kamatadó, de az eddig adómentes hozamokra is kivetik. Becsukódik egy adókiskapu a befektetők és a megtakarítók előtt.

Január 1-jétől már nem lehet úgy befizetni egyszeri összegeket a 2006. szeptember 1-je előtt kötött befektetési célú életbiztosításokba, hogy a befektetés hozama adómentes legyen, ha azt – részben vagy egészben – hat évnél korábban vásárolják vissza. Adót kell fizetni olyan kamat után is, amely 2011. január 1-je után keletkezik a 2006. szeptember 1-je előtt nyitott betétszámlákon, ha azok kamatperiódusa nem határozott időtartamú. A kamatadó viszont csökken januártól, az egykulcsos jövedelemadóhoz igazodva 16 százalék lesz a jelenlegi 20 helyett.

A szigorítás biztosítók ügyfeleinek százait, akár ezreit érinti majd hátrányosan. Négy éve ugyanis nagy tömegben kötöttek a kamatadó elkerülésére olyan, tízéves lejáratú életbiztosításokat, amelyekbe egészen mostanáig úgy fizethettek be egyszeri rendkívüli összegeket, hogy azokat és hozamukat a szabályozási lyuknak köszönhetően akár már egy év múltán kamatadómentesen visszakaphatták. Az eseti díjak összegéről ugyan nem árultak el részleteket a HVG által megkérdezett társaságok, de úgy vélték, hogy a 2010-re elszámolt életbiztosítási díjbevételeket igencsak megdobhatja majd a szabályozás változása. Ügynökök serege figyelmezteti a kuncsaftokat, nehogy elfelejtsék még az idén befizetni a tervbe vett összeget, különben annak hozama után már adózniuk kell.

A cikk folytatását a HVG aktuális számában olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink