hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán: új közteherviselési modellt kell kialakítani hosszabb távon

  • MTI

A közteherviselés új modelljét kell létrehozni hosszabb távon, a válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésben való részvételben kell megállapodni a kereskedőkkel, valamint a távközlési- és energiavállalatokkal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben azon a sajtótájékoztatón, amelyen aláírták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a szakképzési feladatokról szóló megállapodást.

Orbán Viktor kiemelte: úgy gondolják, hogy valamikor 2012-re Európában is létrejön egy bankadórendszer, az Európai Unió is kialakítja ezzel kapcsolatos elképzeléseit, és ezután a pénzügyi szférával "meg tudunk állapodni arról, hogy hogyan lehet körülbelül a mostani terheknek a felével, harmadával - majd meglátjuk - egyenlő terhet jelentő új szabályozást kialakítani". Hozzátette: erről a 2012-ben esedékes tárgyalásokon egyeztet a gazdasági kormányzat a pénzügyi szférával, ugyancsak 2012-ben kezdődhetnek a tárgyalások az új, arányos közteherviselési modellről is.
   
Az adórendszerről kifejtette, hogy  az utóbbi években azt számos anomália jellemezte,   és az ebből eredő problémákat  2010-ben gyorsan és rövidtávon csak különböző válságadókkal lehetett megoldani, amelyek azonban hosszabb távon nem jelentenek megoldást. Ehelyett  egy új közteherviselési modellt kell kialakítani, s erre a kormány készen áll - mondta.
   
Orbán Viktor kiemelte: jelenleg a kormány legfontosabb feladata a magyar gazdaság talpraállítása, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévőek megvédésével érhető el. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a következő időszakban a magyar gazdaságnak, politikának, és közéletnek szinte teljesen meg kell újulnia. A gazdasági szereplők mindegyikének a maga területén kell átgondolnia a teendőit, a kormány szerepe, hogy az adórendszer átalakításával, a felesleges bürokrácia leépítésével, és egy vállalkozásbarát környezet megteremtésével ezt elősegítse - hangsúlyozta a miniszterelnök.
   
A kormány ezekkel a lépésekkel megteremti a gazdaság megújulásához szükséges feltételeket, azonban a valódi megújuláshoz elengedhetetlenek a vállalkozások ötletei, kitartó munkája - mondta a miniszterelnök.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink