hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A gazdagok mellett csak kevés nagycsaládos jár jól a 2011-es adócsomaggal

  • lapszemle

Amit most látunk, az adóátrendezés, nem adócsökkentés. Hasznát elsősorban a gazdagok, közülük is a kevés sokgyermekes látja majd, írja a Hírszerző

Óriási befektetési boomra, látványosan megugró növekedésre, magasabb foglalkoztatásra, vagy érdemben növekvő adóbevételekre nem számíthatunk általa és lényegesen több magyar sem fog születni - hivatkozik a Hírszerző, a Budapest Intézet kutatóinak megállapításaira. Az Orbán-kormány a jobbulás igen csekély reményében tesz fel mindent egy dokumentálatlan, kockázatos, jelentős mellékhatásokkal járó, hosszú időre minden újabb próbálkozást lehetetlenné tevő terápiára, aminek több lehet a kára, mint a haszna - jelent meg a Budapest Intézet két kutatója posztjában az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének féhivatalos blogján.

Scharle Ágota és Váradi Balázs úgy látja, az szja-csökkentés nem fenntartható, a durva ágazati sarcoknak pedig elriasztó hatásuk lehet. A kormány azon várakozását pedig, mely szerint a pénzhez jutott gazdagok megugró fogyasztása tartósan megemeli a gazdasági növekedést, érdemes kiegészíteni azzal a ténnyel, hogy a magyar fogyasztás jelentős része import. (A szerzők részletesebb elemzését, melyben az adórendszer hatékonyságának növelését taglalják innen töltheti le, pdf) A radikális adócsökkentést jövőre és 2012-re még megfinanszírozzák az extraadókból és a magánnyugdíjpénztárakból származó plusz bevételek (az Adózóna számításai szerint az adócsökkentés akár a pénztárakban felhalmozott vagyon felét is elviheti), azt követően viszont nagyon könnyen elszállhat a költségvetési hiány. Ugyanis, ha az adóváltozások, vagy egy jelentős állami kiadáscsökkentés, esetleg a külpiaci konjunktúra folytán nem indul be egy eddig példátlan mértékű gazdasági növekedés, 2013-tól óriási hiány jelenhet meg a büdzsében. Azt pedig egyelőre nem tudni, hogy az összesen 2800 milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyon mekkora részét sikerül visszaterelni a költségvetésbe, és ennek mekkora részét lehet majd a költségvetés bevételeként felélni.

A cikk folytatódik a Hírszerzőn.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Munkábajárás 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bizalmi vagyonkezelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink