hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Válságadó: hogyan lehet megúszni a milliárdos adófizetést?

  • dr. Marosi Andrea

A válságadók formájában kivetett különadó komoly fejtörést okozhat, ha az adott kereskedelmi tevékenység nehezen bontható szét kiskereskedelmi és nagykereskedelmi ágazatra. A vevők besorolásán milliárdok múlhatnak.

Az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényt október 18-án fogadták el, és bár kihirdették, a szöveg csak a 2010.december 4-én lesz hatályos, amikor már jócskán felkészültnek kell lenni a befizetésre és a bevallásra.

A törvény szerint adóköteles:
a) a bolti kiskereskedelmi tevékenység,
b) a távközlési tevékenység folytatása, továbbá
c) az energiaellátó vállalkozási tevékenysége.

A legvilágosabb az energiaellátók köre, mert az azonos a Robin Hood-adót is fizetőkével. A távközlési tevékenységet se nagy ördöngösség behatárolni, hiszen az elektronikus hírközlési szolgáltatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által vezetett nyilvántartásban engedéllyel rendelkező szereplők végezhetik, közülük pedig kiszűrhető az a néhány, amely nem vállalkozási tevékenységet végez, működése nem irányul jövedelem- és nyereségszerzésre.

A probléma a bolti kiskereskedelemből származó nettó árbevétel behatárolásánál tapasztalható. A definíció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerét (TEÁOR) besorolását használja, amit az elmúlt években apróbb tartalmi kérdésekben már háromszor is módosítottak. A TEÁOR szerint a bolti kiskereskedelem tartalma a következő:

45.1    = Gépjármű kereskedelem (kis- és nagykereskedelem is, kivéve a pótkocsit)
45.32  = Gépjárműalkatrész kiskereskedelem (nem tartozik ide az üzemanyag)
45.40  = Motorkerékpár és alkatrészeinek kiskereskedelme
41.7-9 = Bolti és nem bolti kiskereskedelem

A javaslatot benyújtó képviselők a törvény indoklásában – álláspontjuk szerint – széles körű meghatározást végeztek, így – szerintük – elkerülhetők lesznek a jogviták a különböző tevékenység-végzés besorolását, jellegének meghatározását illetőleg. A gondos jogalkotói elképzelés azonban ismét adós maradt a részletszabályozással.

A KSH szerint a kiskereskedelmi ágazat tartalmazza az új és használt áruk átalakítás nélküli értékesítését a nagyközönség, elsősorban a lakosság részére, személyes vagy háztartási célú fogyasztásra, illetve felhasználásra, üzletekben, áruházakban, piaci és utcai standokon, csomagküldő szolgálatokon, házaló kereskedőkön, fogyasztási szövetkezeteken stb. keresztül. Azonban a nagykereskedelem is hasonló fogalmi kör, hiszen ide tartozik az új és használt áruk átalakítás nélküli viszonteladása kiskereskedőknek, üzleti célokra, mint pl. ipari, kereskedelmi, közületi felhasználóknak, illetve más nagykereskedőknek.

A két fogalomból jól látszik, hogy az csak a vevő kategorizálásán múlik. A kereskedelmi láncok, különösen azok, ahol az értékesítés mindkét kör irányában zajlik és van vevőregisztráció, máris lázas könyvviteli összegzésbe kezdtek 2009-re és 2010-re, hogy szétválasszák a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi forgalmukat, ugyanis csak ez utóbbi az adóköteles.

A KSH csupán néhány apróság terén változtatta meg a tartalmi besorolást. Még 2009-ben került ki a gépjármű kereskedelem köréből az internetes értékesítés és az autóaukció, az édességek cukrászdákban történő értékesítése; viszont bekerült a kiskereskedelem körébe a fogyasztói csoportokon keresztüli értékesítés, és az optikai-kiskereskedelem gyűjtőszó helyett mindenféle látszerész tevékenység. Sőt, a házhoz szállított palackos gáz értékesítése is ekkortól lett kiskereskedelmi kategória.

A kiskereskedelmi tevékenység nem akadálya annak, hogy nagykereskedelmi tevékenységet is folytassanak az adott üzlethelyiségben, illetve fordítva. Csupán egy szűk termékkör (kémiai, állatgyógyászati,- fegyver, lőszer) esetén kötelez a jogszabály a kizárólag üzletben történő értékesítésre. Az, hogy a vevő mi célból szerzi be a terméket már mindegy, ha a tevékenységi köre alapján azt továbbadhatja. A továbbadást azonban a nagykereskedőnek már nem kell vizsgálnia.

Még az is előfordulhat, ha utóbb lázas vevő- és ez által árbevétel átminősítési folyamat indul, amelynek eredményeképpen a kereskedelmi láncok milliárdos adófizetést úszhatnak meg, és ennek felülvizsgálata során az adóhatóság se hivatkozhat majd világos jogi szabályozásra. A törvényjavaslatot előterjesztő országgyűlési képviselők jogvitákat elkerülő szándéka így csak szándék maradt.

Ruszin Zsolt
MKOE

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink