hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Berliner Zeitung a válaságadóról: a kör négyszögesítése

  • MTI

Magyarország válságadót hajt be a gazdaságtól címmel közölt rövid beszámolót hétfőn a Berliner Zeitung.

A baloldali újság szerint az intézkedéssel Orbán Viktor miniszterelnök mintegy a kör négyszögesítését akarja végrehajtani: 3,8 százalékon stabilizálni a költségvetés hiányát, egyúttal csökkenteni a lakosság nagy részének az adóját.
   
A kormányfő eredeti terve az volt, hogy a deficit növelésével finanszírozza az adócsökkentést - emlékeztetett az újság a tavaszi választási ígéretekre. Csakhogy ez megbukott az EU és az Nemzetközi Valutaalap (IMF) vétóján. Ezután következett a bankadó, majd most a válságadó. Mindkét intézkedést megszavazta a parlament, ahol a kormánynak kényelmes többsége van, az érintettekkel való előzetes konzultáció elmaradt - közli a lap.
   
A bírálatok ennek dacára mérsékeltek: mindkét különadó népszerű a magyar lakosság körében, mert a pótlólagos terhek olyan ágazatokat érintenek, amelyeknek cégei túlnyomórészt külföldi befektetők ellenőrzése alatt állnak - mutatott rá a Berliner Zeitung, föltéve a kérdést: vajon alkalmasak-e ezek a lépések arra, hogy meggyőzzék a hitelezőket a magyar gazdaság új irányvonaláról?
   
A Morgan Stanley könyvvizsgáló elemzői szkeptikusak. Szerintük sem a hitelminősítő intézetek, sem az Európai Központi Bank nem győzhető meg olyan intézkedésekkel, amelyek időben rövid lejáratúak, végső soron pedig fékezik az érintett gazdasági ágazatok növekedését.
   
Az érintett vállalatok nyereségének mintegy felét viszi majd el a különadó. Orbán kormányfő hatásos érvvel kontrázza meg a bírálatokat: ha majd a magyar gazdaság ismét évi 4-6 százalékkal növekszik, akkor ezek a cégek is tekintélyes nyereségre számíthatnak. Csakhogy a miniszterelnök optimizmusát jelenleg nem sokan osztják - zárta írását a Berliner Zeitung.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Keresőképtelenség felmondási idő alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink