hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztárak: éles nézetkülönbség a kormány és az ellenzék között

  • MTI

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslatát, mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát. Az MSZP és az LMP ugyanakkor továbbra is bírálja a kormánynak a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó javaslatait.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott vasárnapi tájékoztatóján a parlament elé terjesztett törvényjavaslatáról szólva elmondta: az egyrészt megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, másrészt megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, harmadrészt pedig az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét.
   
A fideszes politikus leszögezte, ha valaki a magánnyugdíjrendszerből visszalép az államiba, viszi magával a rá eső tulajdonrészt, s ennek mértékét a magánnyugdíjtagságon belüli portfólió összetétele határozza meg. Aki pedig a vegyes rendszerből nyugdíjasként tér vissza az államiba, annak jóváírják a veszteségét, és úgy kezelik a már nyugdíjban lévőket, mintha korábban ki sem léptek volna az állami rendszerből. Mint mondta, törvényjavaslata a harmadik eleme a "nyugdíjvédelmi programnak": az első két elem az a törvényjavaslat-csomag volt, amely lehetővé teszi, hogy november 1-jétől a nyugdíjpénztárba átutalt havi 30 milliárd forint az állami nyugdíjrendszer számlájára kerüljön.
   
A kormány előterjesztése szerint a társadalombiztosítási törvény módosításával teremtenék meg annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. A javaslatról a parlament tervezett napirendje szerint hétfőn már zárószavazás is lehet, ha az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem.
   
A kormány magán-nyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozó javaslatait vasárnap az MSZP és az LMP is élesen bírálta.
   
A szocialisták arra szólították fel a kabinetet, hogy vonja vissza az ezzel kapcsolatos előterjesztéseit. Kormos Kata, a párt szóvivője hangsúlyozta: ezek a javaslatok szinte teljesen eltörölnék az öngondoskodás meglévő intézményeit. Kifogásolta, hogy nem lehet tudni, mi következik ezután, miként és milyen feltételekkel kapja vissza 14 havi tagdíjbefizetését hárommillió ember. A szóvivő kaotikusnak nevezte a kormánypárti politikusok erre vonatkozó nyilatkozatait. Kormos Kata emlékeztetett arra: az MSZP ügydöntő népszavazást kezdeményezett a magánnyugdíjpénztárak ügyében, és három kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz.
   
Az LMP szerint nagy valószínűséggel alkotmányellenes a kormánynak a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás átmeneti felfüggesztéséről szóló javaslata. Scheiring Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magán-nyugdíjpénztári befizetésekre irányuló törvényjavaslat nem szól másról, mint hogy a kormány - "a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére" - einstandolja azokat a megtakarításokat, amelyeket a befizetésre kötelezett állampolgárok a magánnyugdíjkasszákban halmoztak fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close