hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Plusz forrásra lenne szükség a különadó bevezetéséhez

  • MTI

Az elmúlt hetekben ugyan több fideszes politikus is beszélt arról, hogy a bankadó mintájára az energiaipari és a távközlési társaságokra is plusz adót vetnének ki már 2011-ben, de egyelőre csak politikusi felvetésekről van szó arra az esetre, ha a költségvetés egyensúlyának biztosításhoz a büdzsének többletforrásokra lenne szüksége - írják az energiainfo.hu-n.

  
 Összefűzés nélkül
  Javítás nélkül
  Gyűjtőbe tesz
  Nyomtatóbarát változat
 
   
 
 
 

 

Energia-adó
Energiainfo.hu: nincs napirenden az energiaipari cégek különadója

    Budapest, 2010. október 4., hétfő (MTI) - A törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója - értesült az energiainfo.hu energetikai internetes hírportál.

Az energiainfo.hu emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször utalt rá: „nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövőre, és tartani is kell, de nem lehet szó az embereket sújtó megszorításokról”. Lapértesüléseket is idéznek, miszerint, a Fidesz-KDNP-frakció közelmúltbeli, tapolcai zárt ülésén a kormányfő jelezte: "onnan kell pénzt elvenni, ahol van". Ezt követően Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy interjúban úgy nyilatkozott: „nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok, vagy az energiaszolgáltatók számára”.
   
Krakkó Ákos, a Fidesz frakció sajtófőnöke az energiainfo.hu érdeklődésére hangsúlyozta, Lázár János nyilatkozata egyelőre csak politikusi felvetés. Amennyiben szükségessé válik plusz források bevonása, olyan gazdasági ágakhoz kell fordulni ahol számottevő nyereség képződik - jelezte Krakkó. Az energianfo.hu más, kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy a törvényelőkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari különadó. Úgy tudják azonban, hogy amennyiben mégis bevezetnék ezt a speciális ágazati közterhet, úgy azoknak a cégeknek, amelyek a megújuló források fejlesztésébe és ezzel zöld munkahelyek létrehozásába fektetnek be, részben, vagy egészben mentességet kapnának a megfizetése alól.
   
Ágazati elemzők szerint az energiaipari különadó számos kérdést felvet. Emlékeztetnek arra, hogy a gáz- és a villamosenergia-ipar területén a tevékenységek meghatározó részének hatósági ára van, így az energiaszállítás, vagy az egyetemes szolgáltatás tarifáit ma a Magyar Energia Hivatal, illetve a kormány határozza meg. Csak az erőműveknél, és a szabadpiaci kereskedelemben szabadak az árak, azaz alku kérdése a meghatározásuk, de erre közvetett módon hatnak a hatósági áras egyetemes szolgáltatás díjai. Nem világos tehát, hogy a kormánypárt vezető politikusai, milyen körben gondolkodnak, amikor az energiaipari cégek különadóztatásáról beszélnek.
   
Azt nem tudni egyelőre, hogy milyen mértékű többletbevételre lehet szükség, de ez esetben - "kétség sem fér hozzá", hogy az energiaipar lesz az egyik elsőszámú célpont - állítják az energiainfo.hu által megkérdezett elemzők. Az energiaipari cégek jelenleg is fizetnek különadót. Az Országgyűlés 2008 novemberében hozott törvényt a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, amely bevezette az úgynevezett Robin Hood-adót, a nagy energiaellátó és -kereskedő cégek 8 százalékos különadóját. A törvény 2009. január elsején lépett hatályba, és 2011. január elsején veszti hatályát. Ezt a pénzügyi forrást, a törvény szerint, csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni. Tavaly ebből a különadóból mintegy 30 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.

 

 
  
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink