hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tgyás, gyes: mikor jár a legmagasabb támogatás?

  • adozona.hu

Ki, mikor számíthat 40 éves jubileumi jutalomra? Mikor jár a legmagasabb támogatás a kismamának? Olvasóink kérdéseire Viszló László, az Adózóna és a hvg.hu munkajogásza válaszol.

Szeretnék érdeklődni, hogy az új kormánytisztviselői törvény alapján jár-e 40 éves jubileumi jutalom, ha a 35 évest már megkaptam, de 1980 előtt nem dolgoztam közigazgatásban. A Ktv. alapján a 1992 előtti időt beszámították, ezért a 35 éves jutalmat megkaptam. Most számíthatok-e a 40 évesre?

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény 23. § (3) bekezdése pontosan tartalmazza, hogy milyen jogviszonyt lehet beszámítani. A rendelkezés a jubileumi jutalomra való jogosultság körében kizárja azoknál a munkáltatóknál eltöltött jogviszonyt, akik nem a Ktv. (illetve a Kjt.) hatálya alá tartoztak.

Jövő áprilisra várom  a gyermekem születését és szeretném tudni, hogy mire számíthatok a tgyás, gyed és gyes kapcsán. 2008.08.06-tól 2010.05.31-ig voltam bejelentve átlag havi 100 ezer forintra (ez szerepelt a papírjaimon, amit a volt munkahelyemen kaptam). 2010. júniusától munkanélküli ellátásban részesülök november 22-ig. Szeretném tudni, hogy milyen lépéseket tegyek annak érdekében, hogy a legmagasabb ellátásokat kapjam akkor, amikor megszületik a gyermekem. Van-e rá lehetőségem, hogy bejelentsenek egy munkahelyre és annyira amennyire kérem?

Az Ebtv. 40. § (1) bekezdése szerint tgyás annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70 százaléka.

A 42/A. § (1) bekezdés szerint gyesre jogosult:
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

A gyermekgondozási segély havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ikergyermekek esetén - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékával, töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak le.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink