hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háborognak a görögök a nyugdíjreform miatt

  • MTI

Ezúttal a nyugdíjreform elleni tiltakozásul vonulnak az utcára a dolgozók Görögországban: a dél körül kezdődő tiltakozó megmozdulásokkal párhuzamosan a szakszervezetek 24 órás sztrájkot hirdettek.

Egyelőre nincsenek pontos hírek arról, hogy mely ágazatokat, és mennyi ideig érinti a sztrájk, az előzetes hírek szerint az ágazati munkabeszüntetések az idegenforgalomra kiterjedt hatással lesznek. Órákra megbénul Görögország légi közlekedése, miután a mostani sztrájkhoz a görög légi irányítók is csatlakoznak: közép-európai idő szerint reggel 9 órától 13 óráig szüneteltetik a munkát, mint közölték, csak a rendkívüli légi járatok forgalmát biztosítják. Az Olympic Air és Aegean légitársaságok több belföldi járatot töröltek, és néhány nemzetközi járat menetrendjét módosították. Fennakadások lesznek a vasúti közlekedésben is.
   
A tengerészeket tömörítő szakszervezet azt közölte a kikötői hatóságokkal és a reménybeli utasokkal, hogy a fő görög kikötőből, Pireuszból nem indulnak hajók és nem is érkeznek oda.
   
Görögországban a törvényhozás a nyugdíjreformról, ezen belül a nyugdíjkorhatár emeléséről vitázik, szerdán a képviselők előzetesen már meg is állapodtak, a végső szavazás csütörtökön későn este várható. A reform keretében megnyirbálnák a kedvezményeket, és a nők nyugdíjkorhatárát 60-ről 65 évre emelnék.
   
Görögország bízik az idei 8,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítésében, de továbbra is kockázatokat lát a költségvetés bevételi oldalán."Bízom benne, hogy elérjük, de talán még túl is teljesítjük az idei célt, a deficit leszorítását 8,1 százalékra" - mondta Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter a napokban egy sajtókonferencián. A költségvetés helyzete az előrejelzéseknek megfelelően alakult az év első felében, a bevételek éves összevetésben 7,1 százalékkal emelkedtek - mondta a miniszter.
   
Görögország immár a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után. A CMA DataVision idei második negyedévzáró listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő a görög gazdaság pozíciója hét helyezéssel romlott egyetlen negyedév alatt, Görögország az idei első három hónapot ugyanis a világ kilencedik legkockázatosabb adós államaként zárta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink