hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges számítógépek: számolja ki az értékcsökkenést! - új kalkulátor az Adózónán

  • adozona.hu

Kisebb vállalkozásoknak viszonylag egyszerű kiszámítaniuk a tárgyi eszközök értékcsökkenését. Ám adódhat egy bonyolultabb eset, erre jó az Adózóna kalkulátora.

Amennyiben 2010.03.14-én a vállalkozás beszerez egy számítógépet 200 ezer forintért. A maradványértéket 26 ezer forintban határozzák meg. Évközben azonban kiderül, hogy nagyobb tároló kapacitásra van szükség és ezért 2010.05.26-án felújítják a tárgyi eszközt 34 500 forintért, a felújítás maradványértékét 1 350 forintban határozzák meg. Megeshet, hogy évközben káresemény éri a számítógépet, ezért 4 500 forint terven felüli értékcsökkenést számolunk el. Amennyiben még az év vége előtt 2010.12.13-án eladják a számítógépet, kattintson az adózóna tárgyi eszköz kalkulátorára. Könnyedén kiszámíthatja vele az ilyen életszerű, de egyben az extrém eseteket is.

Tárgyi eszköz értékcsökkenést számító kalkulátor
Kattintson ide!

A tárgyi eszköz kalkulátorban adjuk meg a tárgyi eszköz bruttó értékét. Ezt követően a 2010 évet megelőzően elszámolt értékcsökkenést külön a számviteli törvény (Sztv.), külön a társasági adó törvény szerint. Ha maradványértéket is meghatározunk, akkor biztosan el fog térni a Sztv. és a Társasági adó törvény szerinti értékcsökkenés. Adjuk meg az üzembe helyezés időpontját, a Sztv. és a Tao. tv. szerinti leírási százalékot. Ha évközben volt felújítás, akkor meg kell adni a felújítás időpontját, összegét és maradványértékét. Negatív értéket is meg lehet adni. Ez a bruttó érték részbeni kivezetését jelenti. Megadhatunk terven felüli értékcsökkenést is. Ha év közben megszűnt a tárgyi eszköz, akkor adjuk meg a megszűnés időpontját.

A megadott adatokból a kalkulátor kiszámítja a nettó értéket és az értékcsökkenést a Számvitelt törvény és a Társasági adó törvény szerint is. Kiszámítja a kétfajta amortizációban kialakult eltérést is (Ta.tv. adóalap korrekciós értékét).

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close