hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltörölnék a szuperburttót, emelik a minimálbért, 10 százalék lesz a társasági adó

  • MTI

Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek - ismertette Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

A kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a hiánycél - mondta Kármán András. Hangsúlyozta azt is, hogy az új szja-rendszer kialakításánál fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senki nettó jövedelme ne csökkenjen, és jelentősen bővüljön az adózok köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik. Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - mondta.

A kormány eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja - válaszolta az MTI kérdésére Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

A minimálbért illető kérdésre azt mondta: lesz emelés, mint minden évben, a cél, hogy senki nettó keresete ne csökkenjen, de utalt arra, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, így a hatások is hosszabb távon jelentkeznek. Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség - mondta.

A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását - mondta Kármán András, hozzátéve: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egyeztet először a szektor képviselőivel a bankadó kérdésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink