hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Emelnék a nyugdíjkorhatárt a franciák: 62 vagy 65

  • MTI

A jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatár megemelését tervezi a francia kormánypárt, de az még nem dőlt el, hogy hány évvel.

Számomra a 62 év tűnik a minimumnak - mondta a nyugdíjreform kidolgozásával megbízott kormánypárti képviselő a Les Échos című gazdasági lapban kedden megjelent interjúban. Arnaud Robinet szerint a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is elképzelhető 2030-ra. "Szociálisan ez nagyon veszélyes lehet, de a kormánypárti többségnek most bátornak kell lennie" - hangsúlyozta a képviselő.  
   
A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) kedden hozza nyilvánosságra javaslatait a nyugdíjreformról, két nappal azelőtt, hogy a szakszervezetek újabb tüntetést tartanak a tervezett intézkedések ellen.
   
"Az UMP-ben azt gondoljuk, hogy többet és több ideig kell majd dolgozni" - mondta egy államtitkár a Canal+ kereskedelmi televízióban. Nathalie Kosciusko-Morizet szerint az egyetlen lehetőség, amit kizár a kormány, az a nyugdíj összegének csökkentése. 
   
Xavier Bertrand, a kormánypárt főtitkára szerint elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár megemelése, de azzal együtt a nyugdíj megállapításakor figyelembe kell venni az elvégzett munka nehézségét, valamint az idősebb korúak foglalkoztatását is növelni kell. A Le Parisien című lapnak adott interjúban a pártvezető úgy vélte, hogy a kormány "nem játszik bújócskát" a szociális partnerekkel. Xavier Bertrand az ellenzéki Szocialista Párt magatartását - amely nem hajlandó a korhatáremelésről hallani - "teljesen felelőtlennek" nevezte.    
   
A szakszervezetek szerint Eric Woerth munkaügyi miniszter már döntött a nyugdíjkorhatár, illetve a járulékfizetés időtartamának megemelése mellett, s ez ellen a két intézkedés ellen kívánnak csütörtökön az utcán tiltakozni. A miniszter és Luc Chatel kormányszóvivő is egyaránt azt hangsúlyozta, hogy még semmi nem dőlt el: a kormány június 20-a körül hozza nyilvánosságra a törvényjavaslatát a nyugdíjreformról. Christian Estrosi ipari miniszter egy vasárnapi interjúban azonban nem tagadta "hogy többé-kevésbé a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatár megemelése felé halad" a kormányzati elképzelés.
   
A nyugdíjreform a francia kormány egyik fő célja 2010-ben az óriási deficit miatt, amely az állami központi nyugdíjpénztár tavalyi 8 milliárd eurós hiánya után idén a 10 milliárd eurót is elérheti, s reform nélkül a kormány számításai szerint 2050-re 70 és 100 milliárd euró között mozoghat. A törvényt még az év vége előtt szeretné a kormány elfogadtatni a parlamenttel.  
   
Az Európai Unió tagállamai közül Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár, 60 év. Jelenleg átlagosan 37,5 évi járulékfizetés után jár teljes összegű nyugdíj, ez egy korábban elfogadott törvény értelmében a magánszektorban 2012-ben, a közszférában pedig 2016-ban 41 évre emelkedik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink