hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már két hetünk sincs az szja-bevallásig

  • lapszemle
1

A magánszemélyeknek május 20-áig kell benyújtaniuk 2009. évi személyijövedelemadó-bevallásukat, a szükséges egységcsomagokat az adóhatóság már kiküldte – tájékoztatott az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága.

Azoknak, akik tavaly a nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el a bevallásukat, csak a benyújtáshoz szükséges borítékot és két csekket postáztak, írja a Délmagyar Online. Az első alkalommal adóbevallást benyújtó adózó a lakóhelyéhez legközelebbi ügyfélszolgálaton tudja beszerezni a nyomtatványt, és ott kaphat befizetési csekket is. A bevallást ebben az évben is ki lehet tölteni az internetes programmal. Az ÁNYK program azon felül, hogy „önállóan" számol, minden fontos összefüggésre felhívja az adózó figyelmét. Az úgynevezett aktív help alkalmazásával – amely az egyes sorok kitöltése során külön ablakban megjeleníti a kitöltéshez szükséges útmutatót – az adózó meg tudja nézni az adott sorhoz tartozó magyarázatot.

A magánszemély a felmerülő adókülönbözetét nemcsak csekken vagy saját lakossági folyószámlájáról átutalással rendezheti, hanem az igazgatóság központi ügyfélszolgálati helyein működő – valamennyi bankkártyatípust elfogadó – POS-termináloknál is befizetheti. Akinek az szja-fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100 ezer forintot, ezen kötelezettségének 2010. május 20-ától számított legfeljebb 4 hónapon belül pótlékmentes, egyenlő összegű részletekben is eleget tehet. Az összeghatáron kívül fontos feltétel az is, hogy az adózónak ne legyen, a folyószámlájáról visszaigényelhető túlfizetés, amely fedezetet nyújtana a személyi jövedelemadó rendezésére. Amennyiben az adózó élni kíván a részletfizetés lehetőségével, akkor azt a választott – de maximum 4 hónapos – időtartam megjelölésével jeleznie kell a bevallás főlapján.

Részletfizetés választása esetén az első részlet fizetése 2010. június 21-én válik esedékessé. A visszaigényelhető adót, járulékot a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül utalja az adóhatóság. Amennyiben a bevallás hibás, a 30 napos határidő a hiba kijavításától kezdődik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
MARIBELHarper

Some time ago, I really needed to buy a house for my corporation but I did not earn enough cash and couldn't purchase something. Thank goodness my sister proposed to take the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> at banks. So, I acted so and used to be happy with my financial loan.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink