hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja 1 plusz 1 százalék: bővültek a méltányossági lehetőségek

  • MTI

Bővültek a személyi jövedelemadó 1 plusz 1 százalékos felhasználásáról szóló törvény méltányossági lehetőségei, így a civil szervezet kivételes méltánylást érdemlő esetben akkor is jogosulttá válhat az 1 százalékos felajánlásokra, ha késedelmesen nyújtja be a kedvezményezetti feltételeket igazoló adatlapot - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A 2009. november 11. óta hatályos szabály szerint az adóhatóság kivételes méltányosságot érdemlő esetben eltekinthet a késedelemből eredő hátrányoktól. Kivételes méltányosságot érdemel, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti - derül ki az APEH honlapján közzétett tájékoztatóból. A civil szervezetek a 37. számú adatlap kitöltésével igazolhatják jogosultságukat az 1 százalékos rendelkezések összegére. A kitöltésre a kedvezményezetteknek 30 nap áll rendelkezésükre, azt követően, hogy az adóhatóság - minden év szeptember 1-jéig­ - tájékoztatta őket a támogatás várható összegéről. A 30 napos határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett nem részesedhet a számára rendelkezett összegből.
   
Azok a kedvezményezettek, akik 2008-ban vagy 2009-ben kizárólag azért nem kaphatták meg a nekik szánt összeget, mert késve, vagy egyáltalán nem nyújtották be az adatlapot, méltányossági kérelmet nyújthatnak be az adóhatóság illetékes igazgatóságához. A kérelem elfogadása esetén a civil szervezetet azonban csak akkor illeti meg a rendelkezett összeg, ha az átutalás időpontjában nincs köztartozása. A méltányossági kérelmet a 2008-ban és 2009-ben már benyújtott és elbírált adatlapok késedelmes benyújtása miatt elutasított kedvezményezettek is benyújthatják, ebben az esetben a kérelmet legkésőbb 2010. március 31-ig kell előterjeszteni. A későbbiekben az adatlap késedelmes benyújtása esetén a rendelkező évet követő év utolsó napjáig van lehetőség méltányossági kérelem előterjesztésére. Emellett továbbra is kérhető a méltányosság gyakorlása, ha az adatlap benyújtását megelőzően a kedvezményezettnek köztartozása volt, de tartozását időközben rendezte.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink