hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megbüntetik a munkáltatót, ha nincs papírja

  • hvg.hu

Régi előírás, hogy a munkaadónak kötelező foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatot biztosítania a munkavállalói számára, de kevés munkáltató tudja, milyen további feladatai vannak.

Mivel a munkaadók nagyrésze csak a hatósági ellenőrzés során értesül a szükséges dokumentációk hiányáról, ez súlyos munkaügyi bírságot vonhat maga után. Az alábbiakban Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing- és értékesítési igazgatója összefoglalja, hogy a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően milyen dokumentációkkal kell rendelkeznie minden munkáltatónak, illetve munkahelynek egy munkavédelmi ellenőrzés esetén.

- Képzett elsősegélynyújtó biztosítása
- Munkahelyi kockázatértékelés
- Pszichoszociális felmérés
- Kémiai kockázatbecslés, amennyiben a munkavégzés során előfordul veszélyes anyag

Pszichoszociális felmérés
A pszichoszociális kockázat nem más, mint a munkavállalót a munkahelyén érő hatások: konfliktusok, munkaszervezés, a foglalkoztatási jogviszonyból eredő bizonytalanság, a munkarend és egyéb tényezők összessége, amelyek következtében tartós stressz, munkahelyi baleset vagy lelki eredetű (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be. Egy 2008-as törvényi rendelkezés szerint a munkahelyi pszichoszociális kockázat-felmérés és kezelés, és az ezt igazoló dokumentáció elkészíttetése is a munkáltatói kötelezettségek része.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink