hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: mi vezeti a népszerűségi listát?

  • hvg.hu

Az étkezési jegyek alkalmazása nemcsak Magyarországon népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek sok hasonlóságot mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan sajátos juttatási formák, amelyek Magyarországon ismeretelenek.

A Deloitte magyar irodája felmérésében Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország munkavállalói juttatási rendszereit vizsgálta. Ennek a felmérésnek az egyik központi megállapítása, hogy a munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes, valamint az, hogy a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat.

Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban - bizonyos mértékig - adómentesen adható. Ez alól kivétel Horvátország, ahol az étkezési jegy nem tartozik az adómentes juttatások közé - mondta Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója. A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a munkavállalók – némi jogszabályi ösztönzésre - fokozott figyelmet fordítanak az öngondoskodásra.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink