hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol a legjobb adózni az eltartott családtagok után?

  • adozona.hu

Családi adózásnak hívjuk, ha a háztartás összjövedelme az eltartottak számának figyelembevételével adózik. Az alábbiakban röviden, tömören összefoglaljuk a családi adózás ismérveit, hátrányait, előnyeit.

A családi adózás az arányos közteherviselés egyik módja, ahol a társadalom azon szereplői, akik gyermekvállalással többlet feladatot vállalnak, azok ezen felelősségvállalásukkal arányosan kevesebb adót fizetnek. A jelenlegi  magyar személyi jövedelemadó rendszere nincs tekintettel arra, hogy az adott jövedelemből hány családtagot kell eltartani.

Nagy-Britannia

A munkavállalók adóbevallásában gyermekeik után különféle kedvezményeket érvényesíthetnek. Ezekről részletesen a brit kormányzati portálon lehet részletes információkat találni.

Franciaország

Franciaországban a munkavállalók önbevallás alapján adóznak a családban egy főre jutó jövedelem alapján. A munkavállaló jövedelméről szóló deklaráció elve alapján, a munkavállaló saját maga fizeti be adóját a hatóságok részére. A munkáltató nem avatkozhat az adók kezelésébe, befizetésébe.

Írország

A személyi jövedelemadót közvetlenül a munkáltató vonja le a munkavállaló fizetéséből, s fizeti be az ír adóhatóság számára (ún. PAYE rendszer). Az adózáshoz szükség van úgynevezett PPS számra, amely az írországi közszolgáltatások igénybevételére jogosító egyéni azonosító szám. A PPS számot Írországba érkezést követően lehet igényelni a helyi társadalombiztosítási irodában (social welfare office).

Adózó

Adóköteles jövedelem (2009/2010)

Adókulcs (2009/2010)

Egyedülálló/özvegy

(eltartott gyermek nélkül)

36400 euró

20%

36400 euró feletti jövedelem

41%

Egyedülálló/özvegy

(eltartott gyerekkel)

40400 euró

20%

40400 euró feletti jövedelem

41%

Házaspár

(egy keresővel)

45400 euró

20%

45400 euró feletti jövedelem

41%

Házaspár

(két keresővel)

45400 (plusz max. 27400 euró)

20%

ennél magasabb jövedelem

41%

Svédország

Alanyi jogon járó támogatás 26 ezer forint havonta a gyermek 16 éves koráig. Több gyermek esetén exponenciálisan növekvő gyermekek után járó juttatások. Egy főre jutó családi kereset alapján jár a lakhatási támogatás.

Norvégia

Minden Norvégiában élő 18 éven aluli gyermeket eltartó személy jogosult a gyermek után járó juttatásokra. A jogosultság a születéstől vagy örökbefogadástól számított első hónaptól kezdve egészen addig az utolsó hónapig érvényesül, míg a gyermek be nem tölti a tizennyolcadik életévét. A családtámogatási rendszerhez állandó tartózkodási kötelezettség kapcsolódik. Az olyan gyermekes családok, amelyek kevesebb, mint 12 hónapja laknak Norvégiában, nem jogosultak a támogatás igénybevételére. A Norvégia területén kívül kevesebb, mint 12 hónapig tartózkodó, egyébként támogatásra jogosult családok normális esetben tovább kapják a gyermek után járó juttatást külföldi tartózkodásuk során is. A tizenkét hónapnál több időt Norvégián kívül lakó családoknak viszont már különleges feltételeknek kell megfelelniük, hogy fennmaradjon támogatási jogosultságuk. A Storting (norvég országgyűlés) elfogadott egy határozatot, mely szigorítja a külföldön tartózkodó gyermekek családtámogatási jogosultságának feltételeit meghatározó rendeletet. Az EGT tagországok területén élő gyermekes családok támogatásra jogosultak, amennyiben eltartójuk Norvégiában dolgozik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EU-s számla áfásan

Bunna Erika

adótanácsadó

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink