hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cseh cégek adóparadicsomokba vándorolnak

  • MTI

Egyre több csehországi cég van bejegyezve a külföldi adóparadicsomokban - állítja cseh tőke és információs ügynökség (CEKIA).

A CEKIA legújabb közleménye szerint a tavalyi év folyamán összesen 2153 cseh cég jegyeztette be magát a valamelyik adóparadicsomnak számító országban, ami az utóbbi négy évben a legmagasabb szám és éves szinten 25 százalékos növekedést jelent. A tavalyi év (2009) végén az adóparadicsomnak számító országokban mintegy 11 ezer csehországi cég volt bejegyezve. Ez az összes Csehországban bejegyzett cég 3,45 százaléka. Csehországban mintegy 332 ezer gazdasági társaság működik.
   
"A cégek érdeklődése az adóparadicsomok iránt a tavalyi év második felében meredeken emelkedett. Elemzéseink szerint ez összefüggésben van a bizonytalan belpolitikai és gazdasági helyzettel és az adóterhek emelésének irányába mutató nyomással. Ez annak következménye, hogy nagyon megugrott a cseh költségvetés hiánya, s az államnak intézkedéseket kell tennie a helyzet megmentése, stabilizációja érdekében" - jelentette ki Petra Stepánová, a CEKIA képviselője.
   
A CEKIA kimutatása szerint a csehországi cégek számára továbbra is Hollandia, Ciprus és Luxemburg a legvonzóbbak. A tavalyi év folyamán meredeken emelkedett az érdeklődés Panama és Belize iránt is.
   
A cseh pénzügyminisztérium azt állítja: nincsenek adatai arról, hogy ezáltal milyen értékű adó folyik el az országból. Edurard Janota pénzügyminiszter a közelmúltban bejelentette: mérlegelik, hogy elengednék az adót azoknak a cseh cégeknek, akik az adóparadicsomokból visszatérnének Csehországba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink