hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen évünk lesz? - neves szakemberek 2010-ről

  • hvg.hu

Bizonytalanság még mindig bőven van a gazdasági előrejelzésekben, a válságnak sincs még vége, és az is valószínű, hogy ez az év sem lesz sokkal könnyebb az előzőnél, de talán a tavalyinál valamivel nyugodtabb körülmények között vághatunk neki. Mit gondolnak erről neves szakemberek? Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt elnöke, Mihályi Péter közgazdász, Raskó György agrárközgazdász és Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő mond véleményt az idei évről.

A magyar államháztartás helyzetét tekintve 2010-ben nem számítok adócsökkentésre, mert az ország eladósodottsága, a kamatterhek és egyéb fennálló kockázatok miatt állami bevételeket csökkenteni vakmerő lépés lenne - mondta a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst&Young adóigazgatója úgy nyilatkozott: 2010. választási év is. "A kampányígéretek előszeleként már lehetett hallani, hogy július elsejétől új adórendszerünk lesz – ezt elképzelhetetlennek tartom. Ahhoz ugyanis, hogy július 1-től ez megtörténjen, az új törvényeket legkésőbb május 16-án ki kellene hirdetni. Ez pedig egy áprilisi választást feltelezve az idő rövidsége miatt maximum egynapos soron kívüli üléssel valósulhatna meg, amely elméletileg lehetséges ugyan, de gyakorlatilag kizárt"- hangsúlyozta.

"A 2010-es év igazi kérdése számomra a vagyonadó: ha az Alkotmánybíróság egyáltalán életben hagyja, és a Fidesz alakíthat új kormányt, illetve a felelősségteljes döntés helyett az ígérgetések kerülnek előtérbe, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy ennek az egy adónemnek az esetében betartják a választási ígéretet és eltörlik. Ez a döntés 50 milliárd forintnyi mínuszt jelentene az államnak" - mondta a lapnak, hozzátéve: a többi hangoztatott évközbeni adócsökkentésnek – pl. családi adózás, áfacsökkentés stb. – nincs realitása. Legközelebb esetleg 2011-ben, de előbb látni kellene azt is, hogy a magyar gazdaság helyzete hogy alakul 2010-ben.

Az szja-bevételeket a csökkentés miatt 250 milliárddal tervezték kevesebbre az előző évhez képest. Véleményem szerint az 1750 milliárdos előirányzott bevétel eléggé kicentizett, a foglalkoztatás alakulása miatt. Azt ugyanis még nem lehet megmondani, hogy milyen magasra szökik fel a munkanélküliségi ráta. Bár hatalmas tartalékokat képeztek az idei költségvetésben, amelyből elvileg lehetne pótolni a kieséseket, de ez a túlzottnak tűnő keret a kockázatok mértékét tekintve egyáltalán nem nagy. Egyrészt mert válságos időkben a szokásos rutinbecsléseknél a békeidőkhöz képest jóval nagyobb a tévesztési lehetőség, másrészt mert a tartalékra már így is túl sok helyen aspirálnak – lásd BKV, MÁV, egészségügy, honvédelem, szociális juttatások, Munkaerő-piaci Alap. Továbbá ha a GDP megítélése csak 1-1,5 százalékponttal téved – aminek a lehetősége már csak azért is megvan, mert a világgazdasági fellendülést illetően sincs egyetértés –, akkor ez a tartalék tulajdonképpen kicsi - véli a szakember

A feketegazdaság és az adóelkerülés növekedésével is számol Vámosi-Nagy Szabolcs 2010-ben – ez a válság egyébként is természetes velejárója. "Bár politikusi részről bejelentettek nagyszabású terveket a korrupció és a feketegazdaság visszaszorítására, ezzel szemben szkeptikus vagyok: nem látom, hogy mitől csökkenne a már így is magas arány".

A cikk folytatását: Raskó György, Mihályi Péter és Kovács Árpád 2010-zel kapcsolatos véleményét olvassa el itt!


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs