hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafetéria: jövőre ötödannyi jut, mint idén

  • hvg.hu

A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - mondta Bessenyey Balázs, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója a cég felmérésre hivatkozva.

A Sodexo Pass hétezer ügyfeléből 1300 „igazi” cafeteriával rendelkező cég. „Ez azt jelenti, hogy cafeteria-szabályzatuk van, s a munkavállalók szabadon választhatnak a béren kívüli juttatásként elérhető elemek közül, nem csupán önkényesen felkínál nekik egy-egy dolgot a munkaadó”- magyarázta az ügyvezető. A több mint ezer cég bevonásával készült felmérés tanúsága szerint csak a munkáltatók 16 százaléka növeli cafeteria költségkeretét, míg a gazdasági válság miatt 18 százalékuk csökkenteni kényszerül azt, viszont megkérdezettek 96 százalékára igaz, hogy megtartja a béren kívüli juttatások rendszerét.

Magyarországon az átlagos cafeteria-keret kétszázezer forint. A cégek többsége – nagyságtól függetlenül – úgy nyilatkoztott, hogy a cafeteria-ra fordított összegen nem változtatnak. Az állami és a magánszektor béren kívüli juttatási stratégiájában nincs szembeöltő különbség, mivel az állami szektorban a munkáltatók 79 százaléka, míg a magánszektorban a cégek 72 százaléka döntött úgy, hogy 2010-ben nem változtatja meg a ráfordítás mértékét.

 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar–Japán egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink