adozona.hu
Étkezési jegyek: a hideg vagy a meleg utalvánnyal járunk jobban?
//adozona.hu/archive/20091127_etkezesijegy_melegutalvany_hidegetelutalv
Étkezési jegyek: a hideg vagy a meleg utalvánnyal járunk jobban?
A béren kívüli juttatások piacának legnagyobb részét a hideg- és melegétel utalványok teszik ki, amely körülbelül 231 milliárd forintot jelent. Tavaly ennek 45 százalékát hideg, 55 százalékát pedig melegétel utalvány tette ki.
Ma Magyarországon a munkavállalók közel 70 százaléka, mintegy 2,5 millió ember részesül valamilyen típusú étkezési hozzájárulásban. A jelenlegi adómentes értékhatár a meleg esetében 12 ezer forint a hideg esetében 6 ezer forint. Jövőre a melegétel utalvány a kedvezményes adózású elemek közé fog kerülni, míg a hidegétel utalvány a normál adózású (97,89 százalék) elemekhez tartozik majd. De nem csak az adózás, de az értékhatár is változik - mutat rá Domonkos Rita, a Sodexopass szakértője. A melegétel utalványt a 25 százalékos kedvezményes adó megfizetése mellett adhat a munkáltató havonta 18 ezer forint értékig, a hidegétel utalvány esetében pedig 2010-től megszűnik az értékhatár.
Jól látszik tehát, hogy ugyanakkora költség mellett a dolgozó jóval magasabb nettó juttatásban részesülhet melegétel-utalvány esetén. Emiatt a SodexoPass arra számít, hogy a melegétel-utalvány népszerűsége jövőre növekedni fog a hideggel szemben. Értelemszerűen - tette hozzá a szakértő - az alacsonyabb adózás miatt sokkal inkább kedvezőbb melegétel utalványt adni a dolgozóknak, mint hideget.
A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja!