hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Londoni elemzők: nyugdíjkorhatárt vagy adót kell emelni Nagy-Britanniában

  • dr. Marosi Andrea

Vagy a nyugdíjkorhatárt, vagy a személyi jövedelemadót kell drasztikusan emelnie a brit kormánynak, mert a jelenlegi közfinanszírozási helyzet fenntarthatatlan - áll az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont friss elemzésében.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) szerdán kiadott havi helyzetértékelése szerint az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárát már 2015-ig 70 évre kellene emelni a jelenlegi 65 évről. Ha ez elmarad, akkor a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsának 7 százalékpontos emelése, vagy a közalkalmazotti bérek öt évre szóló befagyasztása, vagy az áfa szélesebb körű alkalmazása, vagy ezek valamely kombinációja válik szükségessé - áll a NIESR előrejelzésében. Az ellenzéki Konzervatív Párt múlt havi éves kongresszusán közölte: ha a jövő évi parlamenti választáson kormányra kerül, a tervezettnél tíz évvel előbb, 2016-tól elkezdi a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését. A NIESR szakértői ezt üdvözlendő, "ám messze nem elégséges" lépésnek nevezték. A cég szerint a politika egyelőre "nem hajlandó tudomást venni" a súlyos közfinanszírozási helyzetről, sem az azzal járó, komor választási kényszerekről.
    
A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló brit költségvetési törvény 175 milliárd fontos (50 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát, ami példátlan hiány lenne a modern brit gazdaságtörténetben.
A hatalmas deficitet a mély recesszió okozta adóbevétel-kiesés, valamint a bankrendszer tőkepótlása és a gazdaságélénkítő programok duzzasztják. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben Londonban kiadott elemzésében azt jósolta, hogy csak a brit  bankrendszer újratőkésítése a brit hazai össztermék 7-10 százalékába is belekerülhet.
   
Az S&P néhány hete, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a GDP-érték 100 százalékát. Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója a héten egy skóciai üzleti fórumon elmondta: a brit bankrendszerben végrehajtott közvetlen kormányzati befektetések és garanciavállalások összege megközelíti az ezermilliárd fontot (280 ezer milliárd forint). A bankkormányzó szerint a pénzügyi válság közfinanszírozási árát egy teljes nemzedéken át fizetni kell majd.
   
A nyugdíjkorhatár 70 évre emelését a minap egy tekintélyes brit üzleti szervezet, az Institute of Directors (IoD) is javasolta. A vállalatvezetői fórum elemzésében az állt, hogy erre "lehetőség szerint minél hamarabb" szükség lenne, tekintettel a várható élettartam folyamatos emelkedésére. Az IoD adatai szerint 1950-ben egy 65 éves embernek átlagosan további 12 év élettartamra volt kilátása Nagy-Britanniában. Most már azonban ugyanebben a korban 19 év a  várható átlagos további élettartam, és lehetetlen a potenciálisan akár 25-30 évig is tartó nyugdíjas lét finanszírozása 30-35 évnyi munkaviszonyból - állt az elemzésben.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink