hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelkerülés angol módra

  • hvg.hu

Olyan független szolgáltató cégek alapítására vette rá műsorvezetőit a BBC, amelyeken keresztül munkabérüket számlázhatják a dolgozók, hogy kevesebb tb-ét kelljen fizetnie a csatornának.

Fiona Bruce a 10 órás Hírek műsorvezetője és Emily Paxman az Esti Híradó munkatársa arról beszélt a Telegraph-nak,  hogy a BBC azt tanácsolta nekik, alapítsanak szolgáltató cégeket, mintha szabadúszók lennének, s azon keresztül számlázzanak. Ez a módszer - érvelt az elképzeés mellett a csatorna - nekik is jó, mert kevesebbet kell adózniuk, mintha alkalmazottak lennének, jövő áprilistól ugyanis 150 ezer font felett 50 százalékos kulccsal kell adózni.

Az új jogszabály értelmében - adótanácsadók szerint - az a műsorvezető, aki egymillió fontot keres alkalmazottként, százezret spórolhat majd vállalkozóként. Munkavállalóként ugyanis 627 ezerrel kellene hozzájárulniuk a társadalombiztosítási alaphoz, cégtulajdonosként pedig csupán 527 ezer font társasági és osztalékadót kell áprilistól fizetniük, ha az egész fizetésüket osztalékként veszik ki a vállalkozásból.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink