hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószám-felfüggesztés: mikor lép az APEH?

  • lapszemle

Az APEH az idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Az adóhatóság sajtóközleménye szerint eddig a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben felfüggesztette a társaság adószámát, illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett, amikor a bejelentett adatokkal nem egyezett a valóság.

A székhelyellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat-hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, amikor a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként, írja a Világgazdaság. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt, vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett. 

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, és az ügyintézéshez sem. A székhely címén az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról, és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel. Az ellenőrzések tapasztalata szerint e társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink