hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószám-felfüggesztés: mikor lép az APEH?

  • lapszemle

Az APEH az idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Az adóhatóság sajtóközleménye szerint eddig a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben felfüggesztette a társaság adószámát, illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett, amikor a bejelentett adatokkal nem egyezett a valóság.

A székhelyellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat-hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, amikor a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként, írja a Világgazdaság. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt, vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett. 

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, és az ügyintézéshez sem. A székhely címén az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról, és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel. Az ellenőrzések tapasztalata szerint e társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs