hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előrehozott és öregségi nyugdíj: hány éves férfiak és nők a jogosultak?

  • dr. Marosi Andrea

Mekkora előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az 58 éves férfi alkalmazott? Jogosult-e öregségi nyugdíjra az a nő, aki nem töltötte be a 62. évét és nincs meg a 38 év munkaviszonya? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1951. júliusban született férfi alkalmazott vagyok és érdeklődnék, hogy  a jelenleg érvényes jogszabály szerint 2011-ben  - várhatóan 45 év szolgálati idővel - jogosult vagyok-e előrehozott öregségi nyugdíjra. Az elkövetkező két évben az eddigiekhez képest megközelítően 20 százalékkal csökken a jövedelmem, hogyan befolyásolja ez a számított nyugdíjat? Kevesebb összegre lennék jogosult, ha most mennék nyugdíjba?

Az 1951-ben született férfi előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult a 60. életéve betöltésétől, amennyiben rendelkezik legalább 37-40 év szolgálati idővel.
Társadalombiztosítási nyugdíjrendszerünkben a saját jogú nyugdíj nagysága (összege) alapvetően a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresettől és a szolgálat időtől függ. A kereset átlagát az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás időpontjáig elért keresetből kell számítani, amely időszak folyamatosan közelit az életkereset arányai felé. Az elismert szolgálati évek számához pedig kapcsolódik az átlagkereset százalékos mértéke. Pl. 30 év esetén 68 százalék, míg 40 év szolgálati idő esetén a nyugdíjalap 80 százaléka lesz a nyugdíj, 40 évtől minden további évre 2-2 százalék a növekedés. Véleményem szerint a szolgálati időhöz kapcsolható mérték növekedés ellensúlyozhatja az említett nyugdíjalapcsökkenést, illetve „segíthet” a valorizációs szorzószámok aktuális értékeinek alakulása is.

1948 okt. 13.-án születtem, gyermekeim pedig 1966-ban és 1970-ben. Miután az idősebb mentálisan sérült, így csak 1977-től tudtam elhelyezkedni dolgozni takarítónőként abban a kisegítő iskolában, ahova kislányom járt és ahol azóta is dolgozom. Akkoriban nem volt meghosszabbított gyes, ezért tehát kénytelen voltam háztartásbeliként otthon maradni. Érdeklődésemre elmondták, hogy gyermekeim után egyáltalán nem kapok plusz éveket. Egyedülállóként neveltem fel őket, férjem korán elhalálozott. Nagyon elfáradtam, szeretnék nyugdíjba menni főleg most, hogy gyermekem meghalt, idegileg és fizikailag teljesen tönkrementem. Munkahelyem szerint nem mehetek nyugdíjba, csak ha betöltöttem a 62. életévemet, mert nincs meg a 38 év munkaviszonyom. Nekem ilyen feltételek mellett esélyem és nem is lesz, hogy azt megszerezzem. Milyen lehetőségem van nyugdíjba menni? Nem szeretném a maradék időt táppénzen tölteni, de a rokkantnyugdíj hosszadalmas procedúráját sem szeretném végigjárni. Mit javasol?

Az 1948-ban született nők öregségi nyugdíj korhatára valóban a 62. életév. Azonban Ön előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult lehetett volna 57. életévének (2005. október 13-től) betöltésétől, amennyiben legalább 33 év szolgálati idővel rendelkezik. Ez a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságot jelenti. Szolgálati idő vonatkozásában fontos tudnivaló, hogy az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt. Amennyiben az 1968. január 1-je előtt született gyermeke tartósan betegnek, illetve fogyatékosnak minősült, a növelés mértéke 550 naptári nap. További kedvező szabályozás az Ön számára, hogy az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott összegű öregségi nyugdíj megállapításánál 2008. december 31-ig úgynevezett gyermekkedvezmény is számításba vehető. Ez azt jelenti, hogy gyermekenként egy-egy év szolgálati idővel, - a tartósan beteg, illetve fogyatékosnak minősülő gyermek után gyermekenként másfél évvel – csökken az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez előírt (38-33 év) szolgálati idő (vagyis az Ön esetében ez 2,5 évet jelenthet).

Összefoglalva, véleményem szerint a rendelkezésre álló információkat értékelve, Ön jogosult lehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra. Kérem forduljon a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz szolgálati idejének pontos megállapítása, illetve csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjának érvényesítése érdekében – mielőbb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink