hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-adókulcsok: még több jövedelem kerülheti ki az adózást

  • adozona.hu

A KPMG felmérése szerint véget érhet a legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcsok terén az elmúlt hét évben tapasztalt globális csökkenés. Ennek oka a költségvetési és gazdaságélénkítő források iránti megnövekedett kormányzati igény. A változás hatással lehet a nemzetközi kiküldetési programokra és a jövőbeni globális munkaerő mobilitási trendekre is.

„Magyarország a globális skálán tekintve egyértelműen a magasabb adókategóriába tartozik, ez elkerülhetetlenül akadályt jelent az ország versenyképességében” – mondja a jelenséggel kapcsolatban Mike Glover, a magyarországi KPMG adótanácsadó részlegének vezetője. A KPMG Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok vizsgálata 2009 című tanulmányának eredményei szerint a legmagasabb átlagos személyi jövedelemadó kulcsa világszerte 0,3 százalékkal, azaz a 2008-as 29,2 százalékról a 2009-ben mért 28,9 százalékra esett vissza. Egyes országok azonban már tervbe vették, hogy a legmagasabb jövedelműeknél megemelik a személyi jövedelemadó kulcsát, míg más országok egyelőre csak vizsgálják ennek lehetőségét a legfrissebb költségvetés és a kirótt adók tükrében.

„A jelen gazdasági környezetben, amikor az országok egyre növekvő költségvetési hiánnyal szembesülnek és forrásokra van szükségük a különféle gazdaságélénkítő programokhoz, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy némelyikük – a jelenlegi adóalapok mellett – a legmagasabb jövedelműektől vár segítséget a költségvetési bevételek növeléséhez” – tájékoztat Rosheen Garnon, a KPMG International Executive Services nemzetközi vezetője a tanulmány kapcsán.

86 ország
A KPMG Személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok vizsgálata 2009 kiadványa egy határokon átívelő, a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok 2003 és 2009 közötti adatait elemző tanulmány. A jelentés 86 országra terjed ki, és a központi kormányzatnak fizetendő legmagasabb személyi jövedelemadókra összpontosít. Az összehasonlítás egyszerűsítése érdekében a felmérés – ahol csak lehetett – nem tért ki az egyéb, például állami és helyi adókra.
„Tanulmányunkban az elmúlt hét év legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcsai terén általános csökkenésről számolunk be, azonban 2010-re olyan előjeleket látunk, melyek szerint a jelenlegi tendencia megfordulhat, mivel egyes országok – különösen Írország és az Egyesült Királyság – már javaslatot tettek a legmagasabb keresetűek jövedelemadó-kulcsainak emelésére” – teszi hozzá a szakértő.

A KPMG tanulmánya szerint még mindig az Európai Unió (EU) állampolgárai fizetik a világon legmagasabb személyi jövedelemadót. Az egykulcsos rendszer bevezetésével azonban bizonyos kelet-európai országokban – beleértve Lettországot és Lengyelországot is, ahol a legmagasabb adókulcsot 23, illetve 32 százalékra csökkentették 2009-ben – az átlagos adókulcsok a 2003-as 41,1 százalékról 36 százalékra zsugorodtak 2009-ben. Dánia – ha a társadalombiztosítást és a személyi jövedelemadót együttesen tekintjük – rendelkezik a legmagasabb, 62,3 százalékos személyi jövedelemadóval. Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben Japán a listavezető a maga 50 százalékával. Latin-Amerikában Chile áll az első helyen 40 százalékos adókulccsal.

A KPMG 2009-es tanulmánya a társadalombiztosítási járulékok mértékére – így különös tekintettel a bruttó 100 és 300 ezer USA dollárt kereső alkalmazottak jövedelemadójára és társadalombiztosítási járulékára – is kiterjedt. A társadalombiztosítási járulék összetevői országonként, munkaadónként és munkavállalói típusonként jelentősen eltérhetnek.
Amikor a 100 ezer USA dollárt kereső munkavállalók esetében a személyi jövedelemadó kulcsát és a társadalombiztosítási járulék mértékét együttesen vizsgáljuk, a legmagasabb kulcsokkal rendelkező országoknak Szlovéniát (54,9 százalék), Horvátországot (53,5 százalék) és Magyarországot (48,1 százalék) találtuk.

„Magyarország a globális skálán tekintve egyértelműen a magasabb adókategóriába tartozik. Ez elkerülhetetlenül akadályt jelent az ország versenyképességében, melynek következtében valószínűleg még több jövedelem kerüli el az adózást, mert az adóelkerülés jelentős előnyökkel jár" - teszi hozzá Mike Glover.

A 300 ezer dollárt kereső alkalmazottaknál a legmagasabb adókulcsokat Szlovéniában (60,4 százalék), Dániában (57,1 százalék) és Horvátországban (54,5 százalék) találtuk.

„A társadalombiztosításról mint adóról gyakran elfeledkezünk, ugyanakkor számos ország az ezekbe a rendszerekbe érkező növekvő befizetésekről számol be” - teszi hozzá Garnon. „A HR- szakembereknek a társadalombiztosítást az összes adónemmel együtt – központi, állami, önkormányzati, stb. – kell figyelembe venniük annak érdekében, hogy bővebb információt tudjanak szolgáltatni a nemzetközi kiküldetésekkel kapcsolatos döntésekhez és egyeztetésekhez.”

A tanulmány áttekintette a járulékkötelezettségeket (mind munkaadói, mind munkavállalói oldalon) a bruttó 100 és 300 ezer dollárt kereső alkalmazottaknál. Franciaország rendelkezett a legmagasabb, nagyjából 60 százalékos összevont adókulccsal mindkét forgatókönyv esetén, őt követte Belgium 47 százalékkal, majd Magyarország és Olaszország következett az alsó 40 százalékos tartományban.

„Magyarországon a foglalkoztatást terhelő magas társadalombiztosítási járulékok bizonyulnak az egyik olyan kulcstényezőnek, ami miatt a kis- és középvállalkozások alacsonyabb árbevételt tüntetnek fel” - vélekedik Glover. „A HR-szakemberektől mostanában azt kérik, hogy értékeljék át a nemzetközi kiküldetési programokhoz kapcsolódó költségeket, mivel a személyi jövedelemadó-kulcsok fontos szempontként merülnek fel a kiküldetés helyének eldöntésekor” - nyilatkozik Garnon. „A jelölteknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a különböző adók hogyan hatnak a jövedelmükre otthon és külföldön.”  A magas jövedelműek általában rendelkeznek kellő tehetséggel és végzettséggel, hogy alacsonyabb személyi jövedelemadót kirovó és képzett szakembereket kereső országokba települjenek át, tehát a személyi jövedelemadó terén bekövetkező változás hatással lehet a globális munkaerő mobilitására is – olvasható a KPMG közleményében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink