hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Anomáliák az ingatlanadóban

  • hvg.hu

Már a szakmai koncepció kidolgozása során heves vitát váltott ki, hogy az új adónem csak lakóingatlanokra, vagy minden egyéb ingatlanra is vonatkozzon. Nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági válság által leginkább sújtott egyik szektorra komoly csapást mérne az adó kiterjesztése minden ingatlanra, sőt, ezt minden ingatlannal bíró gazdasági szereplő megérezte volna. Végül az ingatlanadót csak a lakóingatlanokra terjesztették ki - de hátradőlhetnek-e most a vállalkozások?

Azok a vállalkozások, amelyek lakóingatlan tulajdonosai, értelemszerűen az adó alanyává válnak. De az már korántsem egyértelmű, hogy a lakóingatlan alatt nemcsak a lakást, lakóházat, lakóépületet kell érteni, hanem ide tartozik többek között az ingatlan-nyilvántartásban kastélyként, villaként, udvarházként, üdülőként, hétvégi házként, sőt, csónakházként nyilvántartott ingatlan is. A jogszabályok szó szerinti értelmezése alapján komoly hátrányt szenvedhetnek például azok a vállalkozások, amelyeknek kastélyszállója az ingatlan-nyilvántartásban kastélyként van bejegyezve.

További kellemetlen meglepetést okozhat a lakóingatlant fejlesztő vállalkozásoknak, hogy a használatba vételi engedélyt kapott, de nem értékesített lakóingatlanok után adót kell fizetniük. 2008. év első félévének adatai alapján a Budapesten átadott, de még nem értékesített lakások száma 2000 körül járt*, s az értékesítések ezt követően vélhetően jelentősebb mértékben eshettek vissza, mint a használatba vételi engedélyek számának csökkenése, így az olló tovább nyílt, ezzel növelve az engedéllyel bíró, de még nem értékesített lakások számát. „A vállalkozásoknak érdemes lesz odafigyelniük, hogy a használatba vételi engedélyük mikor emelkedik jogerőre - emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoport vezetője -, tekintettel arra, hogy az adókötelezettség a tárgyév - így legelőször 2010 - január 1-jén már jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkező lakóingatlanok után keletkezik.”

Ingatlantranzakciók adózása a társaságiadó-törvényben – nyitva hagyott kiskapu?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink