hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan úszhatjuk meg az ingatlanadót?

  • dr. Marosi Andrea

A most megszavazott vagyonadó törvényben az adó tárgya az ingatlan. Tévesen került kommunikálásra, hogy 30 millióig adómentes az ingatlan. Valójában minden ingatlan - mint az adó tárgya - adóköteles. Adókedvezményeket, adó alóli mentességeket az adó alanyai (adófizetésre kötelezettek), a magánszemélyek kaphatnak. De mit jelent ez a gyakorlatban?

 Ha egy 29 milliós ingatlannak több tulajdonosa van, de ezek közül csak egy lakik ott életvitelszerűen, akkor csak az életvitelszerűen ott lakó mentes az adó alól, a többi tulajdonos nem! Például a házastárs különköltözik, akkor neki kell adót fizetni a 29 milliós ingatlan résztulajdona után is még akkor is, ha oda van bejelentve.
Ugyanez vonatkozik a második 15 millió alatti ingatlanra is. Ha annak több tulajdonosa van, akkor azok közül csak az mentesül az adó alól, akinek van életvitelszerűen lakott első 30 millió alatti ingatlana.

Egy kiskapu azonban nyitva maradt.

A törvény szerint, ha valakinek haszonélvezeti joga van egy ingatlanra, akkor Ő az adó alanya. Például, ha valakinek van 3 nagykorú gyermeke és négy 29 milliós ingatlana van. Az elsőben ő lakik, így az mentes az adó alól, a másik háromban egy-egy gyermeke. A második ingatlan adóköteles lenne, ha a gyermeke él ott, de az ő nevén van az ingatlan. Ha viszont haszonélvezeti (vagyoni értékű) jogot jegyeztet be gyermekei javára, akkor a második, harmadik, és a negyedik 29 milliós ingatlana is adómentes marad. Ugyanígy, ha hosszú távra bérbe kívánunk adni ingatlant, akkor célszerű határozott időre haszonélvezeti jogot bejegyeztetni a bérlő számára, aki életvitelszerűen lakja a 29 milliós ingatlant. Ekkor ez az ingatlan is adómentes lesz, mivel az adó alanya a bérlő és nem a tulajdonos.

Angyal József okleveles adószakértő
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close