hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltörölnék a minimáladót Romániában

  • dr. Marosi Andrea

A kis-és középvállalatokat (kkv) sújtó minimáladó eltörlését szorgalmazza a kormánykoalícióban lévő szociáldemokrata párt (PSD), miután egyértelművé vált, hogy az új adónem a várakozásokkal ellentétes hatást váltott ki a romániai gazdasági életben - jelentette be hétfőn Bogdan Niculescu Duvaz a párt szóvivője.

Egy korábban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében, valamennyi kkv - a bevételeik függvényében megállapított - minimáladó befizetésére köteles függetlenül attól, hogy az adóalany nyereséges-e vagy sem (a döntésről s annak hatásairól bővebben itt olvashat). Gheorghe Pogea pénzügyminiszter akkor azzal indokolta az új adónem bevezetését, hogy számos cég papíron veszteséget mutat ki pénzügyi éve végén, elkerülve adókötelezettségét, miközben valójában hatalmas profitra tesz szert. A gazdaság kifehérítése mellett ugyanakkor 2009-re legkevesebb 350 millió lejes (1 euró=4,3 lej) bevételt is remélt a bukaresti vezetés. Mára, alig két hónappal az új jogszabály életbe lépését követően kiderült, a vállalkozások többsége nem hajlandó megfizetni az elvárt összeget. Az Országos Kereskedelmi Kamara adatai szerint az idei év első hat hónapjában több mint százezer szűnt meg vagy függesztette fel tevékenységét, ami egyértelműen a minimáladó bevezetésének következménye. (Tavaly, fél év alatt mindössze 14 ezer cégbezárást regisztráltak.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink