hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cáfol a román miniszterelnök: nem lesz áfa- és adóemelés

  • MTI

Cáfolta szerdán Emil Boc román miniszterelnök, hogy a kormány emelné a 19 százalékos áfát és a 16 százalékos egységes adókulcsot, miután a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint a pénzügyminisztérium fontolgatja az adóemelést.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöki tisztségét is ellátó Boc leszögezte, hogy intézményes keretek között eddig sem a kormányban, sem politikai testületekben nem került szóba az adóemelés. Boc cáfolta azt is, hogy a pénzügyminisztériumban szóba került volna ez a kérdés. Leszögezte, hogy jelenleg nem folyik vita ilyen intézkedésről.

A kormányfői erélyes cáfolat azt követően hangzott el, hogy a sajtóban megjelent olyan információ, miszerint a pénzügyminisztérium az áfa 22-23 százalékra, az egységes adókulcsnak pedig 18 százalékra való emelését fontolgatja.

A bukaresti sajtó azt is megírta, hogy a demokratákkal együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a jövedelmek 2005-ben megszüntetett progresszív adóztatásának visszaállítását szorgalmazza. Az egységes adókulcs felszámolása mellett foglalt állást ugyanis Constantin Nita, a kis- és középvállalkozások szociáldemokrata minisztere, aki a jövedelemarányos adóztatási rendszer bevezetését támogatja a költségvetési bevételek növelése érdekében.

Szerdán megszólalt Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke is, aki szerint gazdasági visszaesés idején semmi hasznot nem hoz az adóemelés. Isarescu szerint az áfaemelés növeli az inflációt, akárcsak a jövedelemadó emelése is.

A román gazdaság teljesítménye az év első három hónapjában 6,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A miniszterelnök tanácsadója néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévben - amiről hivatalos adat még nincs - a román hazai össztermék (GDP) majdnem 9 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől.

Romániában 2005. január elsején vezették be az egységes, egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót, a kulcs azóta nem változott. Addig a társasági nyereségadó kulcsa 25 százalék volt, a személyi jövedelemadóé 18-tól 40 százalékig terjedt. Ugyanakkor bevezették, progresszív kulcsokkal, az ingatlanadót, beleértve a mezőgazdasági földekre is, új és azóta emelt illetékeket vetettek ki az áramra, a földgázra és a kőolajra, és a 19 százalékos áfa körét még jóval a mostani válság előtt kiterjesztették a gyógyszerekre, az idegenforgalmi szolgáltatásokra és a mezőgazdasági termelőkre.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink