hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több mint százezer cég szűnt meg az átalányadó miatt

  • MTI

Több mint százezer cég szűnt meg vagy volt kénytelen felfüggeszteni működését Romániában az első félévben, ez a szám hétszer nagyobb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, derül ki a román országos cégnyilvántartási hivatal statisztikájából.

A vállalatok többsége - azaz 80 ezer cég - csak ideiglenesen szüntette be tevékenységét, körülbelül 26 ezret viszont felszámoltak - közölte az Agerpres hírügynökség. A január és június közötti időszakban összesen 106 221 cég szüneteltette tevékenységét ideiglenes felfüggesztés vagy a nyilvántartásból való törlés révén. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 14 500 ilyen céget számoltak össze. Romániában május 1-től vezették be az átalányadót. E döntés nyomán a veszteséget kimutató vagy nagyon csekély nyereséget elkönyvelő vállalatok is fizetnek majd minimális adót, mégpedig éves forgalmuk alapján. Az említett minimális átalányadó mértéke 2 200 lejtől (mintegy 500 eurótól) 43 000 lejig (körülbelül 10 ezer euróig) terjed. Megfigyelők szerint a tavalyi adatokhoz képest azért ugrott meg a törölt és a tevékenységüket szüneteltető cégek száma, mert a kormány bevezette az átalányadót. A gazdasági válság is hozzájárult a látványos növekedéshez. Az átalányadó bevezetését a román kormány tagjai többször is bírálták. Korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeit képviselő Constantin Nita kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter kifogásolta az intézkedést. Legutóbb a szociáldemokratákkal együtt kormányzó demokraták egyik meghatározó embere, Adriean Videanu gazdasági miniszter is kijelentette, hogy szerinte hibás döntés volt az adó bevezetése.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink