hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több mint százezer cég szűnt meg az átalányadó miatt

  • MTI

Több mint százezer cég szűnt meg vagy volt kénytelen felfüggeszteni működését Romániában az első félévben, ez a szám hétszer nagyobb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, derül ki a román országos cégnyilvántartási hivatal statisztikájából.

A vállalatok többsége - azaz 80 ezer cég - csak ideiglenesen szüntette be tevékenységét, körülbelül 26 ezret viszont felszámoltak - közölte az Agerpres hírügynökség. A január és június közötti időszakban összesen 106 221 cég szüneteltette tevékenységét ideiglenes felfüggesztés vagy a nyilvántartásból való törlés révén. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 14 500 ilyen céget számoltak össze. Romániában május 1-től vezették be az átalányadót. E döntés nyomán a veszteséget kimutató vagy nagyon csekély nyereséget elkönyvelő vállalatok is fizetnek majd minimális adót, mégpedig éves forgalmuk alapján. Az említett minimális átalányadó mértéke 2 200 lejtől (mintegy 500 eurótól) 43 000 lejig (körülbelül 10 ezer euróig) terjed. Megfigyelők szerint a tavalyi adatokhoz képest azért ugrott meg a törölt és a tevékenységüket szüneteltető cégek száma, mert a kormány bevezette az átalányadót. A gazdasági válság is hozzájárult a látványos növekedéshez. Az átalányadó bevezetését a román kormány tagjai többször is bírálták. Korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeit képviselő Constantin Nita kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter kifogásolta az intézkedést. Legutóbb a szociáldemokratákkal együtt kormányzó demokraták egyik meghatározó embere, Adriean Videanu gazdasági miniszter is kijelentette, hogy szerinte hibás döntés volt az adó bevezetése.Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X