hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóemelés- és csökkentés: végül mi változik júliustól és mi lesz jövőre?

  • adozona.hu

Alig több mint egy hónapja fogadta el az Országgyűlés az évközi változásokat hozó adócsomagot, a 2010-től várható módosítások egyes elemeiről pedig hétfőn szavaz a parlament. A járulékcsökkentés, áfaemelés és a személyi jövedelemadó sávhatárának emelése visszamenőleg - csupán néhány a júliusban várhatóan hatályba lépő módosításokból, amikről bővebben és részletesebben július 7-én hallhat a 2009-es adóváltozások konferencián, amelyet az Adózóna támogat.

Adóváltozások idén és jövőre
Mennyivel növelik a kiadásait a júliustól, illetve a szeptembertől hatályos adó-változások? Befolyásolják-e életszínvonalát a 2010-ben életbe lépő módosítások? Kérdezzen a pénzügyminisztériumi előadóktól és jelentkezzen most RODIN kft. július 7-i Évközi adóváltozások című konferenciájára, amelynek médiatámogatója az Adózóna.
Ráadásul az adószakértőknek, adótanácsadóknak és okleveles adószakértőknek a képzés 7 kreditpontot ér!
A tavaly szeptemberben benyújtott költségvetéshez képest az idén 800 milliárd forinttal kevesebb adóbevétel várható, amit ezer milliárd forintos kiadáscsökkentéssel ellensúlyoz a kormány bizonyos adóátrendezéssel kiegészítve - mondta néhány nappal ezelőtt Oszkó Péter, a kormány pénzügyminisztere. Az átrendezések és változások sora pedig nemsokára meg is kezdődik. 

Áfaemelés

Az általános forgalmi adó kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől, leszámítva a kenyér- és tejféleségeket, amelyek után csökkentett, 18 százalékos kulccsal kell adózni. Az emelés érzékenyen érinti majd az ingatlanvásárlókat is, még ha el is fogadja a Parlament a módosítást arra vonatkozóan, hogy nem fogják visszamenőlegesen terhelni a július 1-jétől megemelkedő áfával az új lakások vásárlóit. A javaslat kiküszöbölné, hogy bár a július 1. előtt befizetett előlegre vagy foglalóra valóban a 20 százalékos áfa érvényes, az általában a vételár tetemesebb részét – akár 80-90 százalékát is - kitevő törlesztőrészletekre a határidő után már 25 százalékos áfával kell számolni. A könnyítés hiányában a szerződés megkötése helyett , a pénzügyi teljesítés dátuma lenne a mérvadó az új áfakulcs alkalmazásánál. Az áfaemelés miatt sokáig aggódtak a szállásadók is, mígnem néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a kedvezményes 18 százalékos áfakulcs alá fognak tartozni – amely döntést a Parlament a jövő évi adócsomag mellé illeszthet be. Ezt hírt örömmel nyugtáztak, egyidejűleg hangot adva további kétségeiknek is: a wellnessre sajnos nem vonatkozik a mínusz 7 százalék, így ezeket a szolgáltatásokat érzékenyen érintheti a július 1-gyel életbelépő változás. A témával kapcsolatban ismét fellángolhat a domináns szolgáltatások, illetve szolgáltatási csomagok esetében a „vezér” áfa kulcs meghatározásának vitája.

Szja, eva

Ez a jövő zenéje, az azonban már biztos, hogy a munkáltatói járulék (a társadalombiztosítási és munkaadói járulék közösen) a korábbi terveknek megfelelően a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken. A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára - a 18 és 36 százalékos adókulcs megmaradása mellett - a január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevételi határa július 1-jétől 25 millióról 26 millió forintra emelkedik. Az egyszerűsítés jegyében egységes társasági jövedelemadózást vezetnek be, korlátozzák az adókedvezményeket, adómentességeket, megszűnik a társaságok különadója. Csak néhány azok közül a változások közül, amelyekkel július 1-től kalkulálhatunk. 

Az adóváltozások sora persze nem áll meg, hiszen januártól további módosításokkal számolhatunk. Hétfőn ugyanis szavaznak a 2010-es adótörvényeket is érintő módosító indítványokról parlamentben, a kormány több mint ötven indítványt fogadott be.

Cafeteria

Döntés lesz például a nagy vitát kavart cafeteria 25 százalékos megadóztatásáról. Eszerint a munkáltatóknak 2010-től átlagosan 25 százalékos közterhet kell megfizetniük a dolgozóknak adott béren kívüli juttatásokért. Ugyanekkora kulccsal kell fizetni az egészségpénztári és a nyugdíjpénztári befizetések után is.  A kormány elképzelései szerint az iskolakezdési támogatás a jelenlegi adómentes körből kikerülve, 2010-től a 32 százalékos kedvezményes kulccsal adózna. Eredetileg 32 százalékos közterhet akart kiróni a kormány  a cafeteria rendszer elemeire. A kedvezményes kulcs életbe lépéséig  az egészségpénztári kifizetés a mindenkori minimálbér 30 százalékáig  (idén 21 450 forint) adómentes.

Ingatlanadó

A többszörös átalakításon átesett vagyonadó koncepciójáról is döntenek a honatyák: az ingatlanadóról régóta vitatkoznak, s ma derül ki az is, hogy mivel kell majd számolnunk januártól, ha a parlament elfogadja az elé terjesztett koncepciót.  A vagyonadó törvényjavaslathoz benyújtott és elfogadott első módosító javaslat - SZDSZ-es indítványra - a dokumentum címét változtatta meg. Az új cím: "az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról". Az adót három sáv alapján kell fizetni: 30 millió forintig 0,25 százalék, 30 és 50 millió között 0,35 százalék, míg afelett 0,5 százalék az adó. A módosítás után mentes az adó alól az a lakás, amelyben a tulajdonos lakik, és a forgalmi értéke nem éri el a 30 millió forintot. Ezen túlmenően mentes az adó alól a tulajdonos még egy, legfeljebb 15 millió forintot érő lakóingatlana.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink