hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az orvosi praxisok csődjéhez vezetnek az adóváltoztatások?

  • MTI

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint az idei áfaváltozások és a jövő évre tervezett adóváltoztatások csődbe viszik a háziorvosi praxisokat - olvasható a szervezet elnöksége által kiadott állásfoglalásban.

A Szász István elnök által jegyzett közleményben azt követelik a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy gondoskodjon az egészségügyet konszolidáló törvények meghozataláról, korrigálásáról, s az adóváltoztatások tervezetét a kormány vonja vissza, illetve azt a képviselők ne szavazzák meg.

Mint a szövetség kifejti, a háziorvosok méltatatlanul kevés jövedelemért dolgoztak, így az alacsony nyugdíj miatt egzisztenciális kényszert is jelent, hogy minél tovább munkát vállaljanak. Állítják, a havi 800-900 ezer forint bruttó bevételből nem lehet fizetni a Pénzügyminisztérium és az APEH elvárásainak megfelelő számú alkalmazottat és biztosítani a rendelő fenntartását. "Sok orvos küzd a létbizonytalansággal" - fogalmaznak.

A jelenleg működő 6.800 háziorvosi körzetben több mint 1.400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó háziorvos van, közülük több százan betöltötték már a 70. életévüket is. A szövetség szerint a 2010-ben bevezetendő nyugdíjkorlát és a 2009. július 1-jével hatályos áfaemelés praxiscsődökhöz fog vezetni.

"Mindez a bevétel összegétől függő, úgynevezett +elvárt+ társasági vagy személyi jövedelemadóval együtt a háziorvosi praxisok jelenlegi elégtelen, az OEP-nek a tényleges, jogszabályok által előírt, elvárt költségeket figyelmen kívül hagyó finanszírozási rendszerében egyszerűen a háziorvosi praxisok tömeges csődjéhez fog vezetni, ezáltal az alapellátás totális összeomlását eredményezi" - írták az állásfoglalásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink