hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tizennégy milliárdos túlfizetés az OEP-nél

  • dr. Marosi Andrea

Tizennégy milliárd forinttal többet fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2009 első fél évében az egészségügyi intézményeknek, szolgáltatóknak, mint a tavalyi év hasonló időszakában - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A szaktárca arra reagált, hogy előzőleg lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert a Fidesz, Pesti Imre, a párt szakpolitikusa ezt azzal indokolta, hogy az új finanszírozási rendszerrel a kormány összesen 60-70 milliárd forintnyi forrást akar kivonni az egészségügyből.

A fideszes politikus szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter megszegte orvosi és parlamenti esküjét, valamint az Országgyűlés egészségügyi bizottságában tett vállalását, miszerint újabb nagyobb forráskivonáshoz már nem járul hozzá. A tervezett új finanszírozási rendszerrel a kormány vissza akarja hozni a fizető egészségügyet, és kórházak bezárását, illetve privatizációját készíti elő - közölte. A szaktárca sajtóirodája közleményében azt írta, a 14 milliárd forintos többletkifizetésből az következik, hogy a probléma nem a rendelkezésre álló forrásokból adódik, hanem abból, hogy egyes intézmények indokolatlan mértékben "túlpörgették" a teljesítményüket. Van olyan járóbeteg-egység, ahonnan egy óra alatt 200 beteg ellátását jelentették - említettek egy példát. Azt írták: "A tények tehát magukért beszélnek, nem kevesebbet, hanem többet fizettünk ki az első hat hónapban. Tehát aki úgy látja, hogy a 14 milliárd forintos többlet 60 milliárd forintos kivonást jelent, az nem való szakpolitikusnak".



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Munkábajárás 2.

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Bizalmi vagyonkezelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink