hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj, tartásdíj, egészségügyi hozzájárulás: kinek, mennyit kell bevallania?

  • adozona.hu

Nagykorú egyetemistának kell-e adóznia és bevallást készítenie tartásdíj után? Regisztrált munkanélkülinek kell-e szja-bevallást készítenie? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

1. Kell-e a nagykorú (egyetemista) gyereknek – saját bevételként – édesanyjától bírói ítélet alapján kapott tartásdíj után adót fizetni, és ha igen mennyit és mely sorban kell azt feltüntetni?

A jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj adómentes, így azt a személyi jövedelemadó bevallásban nem kell szerepeltetni.

2.  Adott egy pályakezdő – munkaügyi központban regisztrált – semmilyen ellátásban nem részesülő munkanélküli, aki havi rendszerességgel fizeti a 4350 forint (idén februártól a 4500 forint) összegű egészségbiztosítási alapba befizetendő összeget. Kell-e ennek a személynek adóbevallást készítenie? Ha igen, akkor miként teheti ezt meg?

Amennyiben a pályakezdőnek egyéb adókötelezettsége nincs, akkor bevallás benyújtására nem köteles. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot ugyanis a ’T1011-es számú nyomtatvány benyújtása után az adóhatóság határozattal és nem bevallás alapján írja elő.

3. Kell-e adóbevallást készítenem, ha nyugdíjasként, a nyugdíj mellett semmi más jövedelmem nem volt 2008-ban? 

Abban az esetben, ha a 2008. évben a magánszemélynek nyugdíjon kívül más adóköteles jövedelme nem volt, akkor nem kell a személyi jövedelemadó bevallást benyújtani.

4.  2008 évi adóbevallásom készítése közben meglepetéssel tapasztaltam, hogy havi 4350 Ft egészségügyi szolgáltatási járadék fizetésére voltam kötelezett, függetlenül attól, hogy volt e vállalkozó kivétem, vagy nem volt. Kiegészítő tevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas vagyok vállalkozói igazolvánnyal. A bevételemből az szja, a 9,5 százalék nyugdíjjáradék és költségek levonása után, mintegy 27 000 forint jövedelmem keletkezett. Az egészségügyi szolgáltatási járadék összege viszont, ha befizetném, akkor 52 200 forint lenne. Mennyit kell fizetnem tulajdonképpen?

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó 2008-ban 4350 forint havi egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére is köteles volt. Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelezettségét nem érinti, hogy az egyéni vállalkozó eva adózó vagy sem. Szintén nem befolyásolja e járulékfizetési kötelezettség fennállását az sem, hogy a vállalkozónak van-e vállalkozói kivétje, illetve átalányadózóként vagy eva adóalanyként elért bevétele. Ugyanakkor nem kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot azon időtartamra, amely alatt a vállalkozó gyermekgondozási segélyben részesül, keresőképtelen, fogvatartott, vagy ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti. Az egyéni vállalkozót az egészségügyi szolgáltatási járulék mellett terheli a 9,5 százalékos nyugdíjjárulék megfizetésének kötelezettsége is. A nyugdíjjárulék alapja a vállalkozói kivét, illetve az átalányadó alapját képező jövedelem összege. Az eva adózó egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulékot az eva adóalap 10 százaléka után fizeti meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink