hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények a parlamentben: szja, különadó, cafeteria

  • MTI

A kormány az adórendszer olyan átalakítását tartja helyesnek, ami a foglalkoztatást támogatja, a munkát, a többletteljesítményt ösztönzi - mondta Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár expozéjában, kedden a parlamentben.

A kormány két évtizede nem látott mértékű adó-, és járulékcsökkentést hajt végre az élőmunka terhelésében - mondta Katona Tamás. Az államtitkár közölte: a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokban és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő intézkedések azon része, amely a vállalkozások versenyképességének növekedését, a válság hatásainak enyhítését célozza, már a kihirdetést követő napon hatályba lép. A javaslatok többsége azonban 2010-ben lép hatályba - tette hozzá. Kiemelte: az adómérséklés idén és jövőre mind a személyi jövedelemadó rendszerben, mind pedig a munkáltató által fizetett járulékoknál megtörténik. Jövőre minden jövedelemre kiterjed a 2009. július elsejétől bevezetett öt százalékpontos munkáltatói járulékcsökkenés - közölte.

Elmondta, hogy a személyi jövedelemadóban az adó alapja jelentősen átalakul, ugyanis jövőre bekerül az összevont adóalapba a bruttó jövedelmek mellett a munkáltatói, a kifizetői járulék, illetve az eho. Hangsúlyozta: jövőre az alsó adókulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millió forintra változik, efölött 32 százalék lesz az adókulcs, miközben megszűnik a 4 százalékos szolidaritási adó. Mint mondta, a személyi jövedelemadózás sávhatárának jelentős emelésével 2010-ben az adózók több mint 90 százaléka az alsó, 17 százalékra javasolt adókulcs szerint fog adózni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, és egyszerűsítési célból a magánszemélyek különadója beépül a személyi jövedelemadóba. Mint mondta, a társasági adó kulcsa 19 százalék lesz.

A cafetéria rendszerben a kormány jelenlegi javaslata szerint 32 százalékos kulcs alá kerülnek az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű és nem iskolarendszerű képzés, valamint a meleg étkeztetéshez való hozzájárulás - közölte. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a juttatásoknak azon köre maradna adómentes, amelyek biztosítása szociális alapon történik.

Katona Tamás azt mondta: a kormány azzal számol, hogy a kifizetők által adómentes juttatásként adott, egyéb személyi jellegű ráfordítások nem csökkennek majd. Közölte azt is: az szja adókedvezmények zöme megszűnik. A 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás 27 százalékra emelkedik, az eva adókulcsa pedig 25 százalékról 30 százalékra emelkedik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány szigorítani akarja az adóparadicsomba vitt jövedelmek adóztatását, ezért szerinte indokolt módosítani az adóparadicsomokban alapított, ellenőrzött külföldi társaságok fogalmát. Hozzátette: ez év végéig még kedvezményesen visszahozható a külföldön tartott jövedelem, jövőre azonban már nem csak a jövedelem, de a korábbi években felhalmozott vagyon is adókötelessé válik.

Beszélt a tervezett vagyonadóról is. Mint mondta, a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó - mondta. Hozzátette azt is: az idősek és a rokkantnyugdíjasok az általuk lakott lakás után 10 millió forintos adóalap-mentességben részesülnek, valamint a gyermekek számától függő adókedvezményt vehetnek igénybe a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok. Katona Tamás úgy fogalmazott: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, ugyanakkor beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól.

Az államtitkár az expozéban szólt arról is: az élőmunkaterhek csökkentésének forrásához járul hozzá a benzin és alkoholtermékek jövedéki adójának tízszázalékos emelése.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink