hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kétszázezerbe is kerülhet, ha elkésünk az adóbevallással

  • adozona.hu

Amennyiben hibásan nyújtjuk be adóbevallásunkat, húszezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthat az adóhatóság. A késés ennek tízszeresébe is kerülhet.


Hibás bevallás

Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 20 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás egyben hibás is, az adózó csak a késedelemért szankcionálható, azaz ha a késve benyújtott bevallás egyben hibás is . tudtuk meg az adóhivataltól.

Az adóbevallás helyességét az adóhatóság megvizsgálja, a számítási hibát és más hasonló elírást kijavítja, és ha a kijavítás a magánszemély adófizetési kötelezettségét vagy az adó-visszatérítés összegét érinti, az adózót a kijavítástól számított 30 napon belül értesíti. Az adóhatóság programjával elkészített bevallásban ezek a hibák nem fordulhatnak elő, mert a bevallás kitöltését segítő program a számítási hibákat „kiküszöböli” - tájoztattak.

Ha az adózó az adóhatóság javításával nem ért egyet, az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egyeztetés végett az adóhatósághoz fordulhat. Eredménytelen egyeztetés esetén az adóhatóság az eljárást megindítja, és az adót határozattal állapítja meg. A bevallás kijavítása nem minősül ellenőrzésnek, az ennek során hozott határozat sem minősül utólagos adómegállapításnak. Az adózónak az eredményes egyeztetésig, illetve a határozat jogerőre emelkedéséig a visszatérítendő adót az adóhatóság által kijavított összeg szerint kell kiutalni.

Ha a kijavítás alapján az adózót a bevallottnál kisebb fizetési kötelezettség terheli, az adóhatóság az adóbefizetés igazolását követően az adózó kérelmére a javára mutatkozó összeget 30 napon belül visszatéríti, illetve ha azt nem fizették be, az adózónak a kijavított összeget kell megfizetnie. Ha a kijavítás miatt az adózót további befizetés terheli, és ezzel egyetért, az adót 30 napon belül kell megfizetnie.

Ettől az évtől kezdődően, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül az adózó is kezdeményezheti az adóbevallás kijavítását, ha a bevallás – adó, adóalap, összegét nem érintő – hibáját észleli. 

Késedelmes benyújtás

Abban az esetben, ha a magánszemély a bevallását nem nyújtja be határidőre, azaz 2009. május 20-ig, úgy nem teljesíti a törvényben megállapított kötelezettségét. Ettől az időponttól kezdődően a 0853-as bevallás benyújtása „késettként” értelmezhető és az adózás rendjéről szóló törvényben megállapított szankciót alkalmazhatja az adóhatóság.

Magánszemélyek esetében 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bevallási kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki (bevallási késedelem) - tájékoztatta lapunkat az APEH.

Az adóbevallás benyújtásában akadályozott adózó az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül köteles az adóbevallása benyújtására. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet (igazolási kérelem) a bevallással egyidejűleg, de a bevallástól elkülönítve kell a magánszemélynek benyújtania.

Késedelem esetén nincs helye a mulasztási bírság megállapításának, ha a magánszemély adózó késedelmét annak igazolásával menti ki, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható - tudatta az APEH.

Abban az esetben, ha az adóhatósághoz az adózó a bevallását egyáltalán nem nyújtja be, úgy a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztási bírság megállapításával egyidejűleg az adóhatóság az adózót – egy határidő kitűzésével – a bevallási kötelezettsége teljesítésére szólítja fel. A kiszabott bírság kétszeresét kell újabb határidő kitűzésével megállapítania az adóhatóságnak, ha a teljesítésre kötelező, előző határozatában előírt határidőt az adózó elmulasztotta. A kötelezettség teljesítése esetén az előzőek alapján kiszabott bírságot az adóhatóság korlátlanul mérsékelheti.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink