hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria még jár, de nem mindenkinek egyformán

  • adozona.hu

Egyelőre nem tudni, hogy mi vár a béren kívüli juttatások rendszerére, az azonban a pénzügyminiszter legutóbbi nyilatkozata alapján biztosnak tűnik, hogy „idén nem téma”. Vagyis munkaadó és munkavállaló továbbra is, az eddigiekhez hasonlóan számolhat vele. De mikor és hogyan differenciálhat a munkaadó, amikor a cafeteriáról dönt?

 
„Néhány hete elbocsátottak, s a cégnél azt mondták, a felmondási időm alatt már nem kapom meg a most esedékes üdülési csekket. Ez lehetséges?” – kérdezi egy olvasónk. „A béren kívüli juttatások adható juttatások, és nem kötelezőek. A gyesen, táppénzen tartózkodó, valamint részmunkaidős, felmondási idejét töltő alkalmazott juttatásáról a munkáltató maga dönthet, amit cafeteriarendszer esetén szabályzatban kell rögzíteni” – tudtuk meg a Sodexo Pass-tól. Az általános gyakorlat az, hogy kilépéskor, felmondáskor a bent maradó időarányos keretet a munkáltató bérben kifizeti – tették hozzá az utalványforgalmazó cégnél, hangsúlyozva, hogy ezt is a szabályzatában rögzíteni kell. Nyugdíjas esetén a volt munkáltató, vagy annak jogutódja továbbra is biztosíthat egyes juttatási formákat, mint az ajándékutalvány, étkezési utalvány, kultúrautalvány és az üdülési csekk. Ez a gyakorlat elsősorban magánvállalkozók esetében elterjedt.

Az adómentes természetbeni juttatások esetén a munkáltató megteheti, hogy nem azonos értékben juttat a munkavállalóknak. Ez történhet úgy, hogy közös ismérv alapján csoportokat alakít ki, s így tesz különbséget az alkalmazottak között. A csoportot bármilyen ismérv szerint képezhetik, gyakori például a munkában eltöltött idő szerint vagy beosztás alapján, esetleg a cégen belüli üzletágak szerint, vagy üzemegységek munkavállalóiból alkotott csoport. Tény azonban az is, hogy a törvényi szabályozás értelmében teljesítmény alapján nem differenciálható az alkalmazott béren kívüli juttatása.

Amennyiben adómentes értékhatár alatt ad juttatást a munkaadó, akkor akár minden alkalmazottnak adhatunk különböző típusú és mértékű juttatást, nem kell csoportokat képezni. Az adómentes értékhatár felett azonban ez már kötelező. A differenciálás alól egy kivétel van: a pénztárak – legyen szó egészség- vagy magánnyugdíjpénztárról.

A csoportképzésnél rögzíteni kell a juttatásra szánt keretösszeget, valamint hogy milyen ismérv alapján jön létre egy csoport és ki tartozik bele. A szabályzatot minden dolgozó számára elérhetővé kell tenni.

Általánosságban a cégek négy módszert szoktak alkalmazni a béren kívüli juttatások bevezetésénél:
 - a munkáltató mindenkinek azonos feltételekkel és módon ad juttatást. Például minden dolgozó kap havonta 12 000 forint melegétel-utalványt fixen;
 - a munkáltató bizonyos csoportokat megkülönböztet, és a csoportoknak különböző mértékű juttatást ad. Például a felsővezetők az étkezési utalvány mellett részesülnek évi háromszor 7150 forint ajándékutalványban is;
 - a munkáltató azonos feltételekkel és azonos módon ad juttatást, de az alkalmazott szabadon választhat a juttatási formák között. Ez tulajdonképpen a cafeteriarendszer;
 - a munkáltató a cafeteria rendszerben is képezhet különböző csoportokat, amelyeknek különböző értékben ad juttatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víz- és áramdíj anyagköltség-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Külföldön biztosított ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szervizdíj kiosztása éven beül

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink