hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó 2009: tudnivalók A-tól Z-ig

  • MTI

Az APEH tájékoztatót tett közzé honlapján a február 1-jén hatályba lépett új cégautóadóról.

 A tájékoztató szerint cégautóadót kell fizetni minden, nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi után, továbbá a magánszemélyek tulajdonában lévő azon személygépkocsik után is, amelyekkel kapcsolatban tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást, vagy ráfordítást számoltak el.

A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő költségek minősülnek, különösen az üzemanyag, kenőanyag és az éven belül elhasználódó tartalék alkatrészek költsége, a javítás, karbantartás díja, a személygépkocsi bérleti díja, lízingdíja, az értékcsökkenési leírás, a felelősségbiztosítás és a casco díja, a gépjárműadó.

Az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, ha a személygépkocsi után költséget számoltak el. Nincs jelentősége annak sem, ha a személygépkocsit a forgalomból kivonták. 

Mikor nem kell cégautóadót fizetni?

Mi változik még február 1-től?
2009-es adóváltozások február 1-től: adó, illeték, házipénztár, standolás, költségtérítés. Olvassa el a tudnivalókat itt!
Azon magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után, amely után a tulajdonos vagy a személygépkocsi magánszemély használója - költségei ellentételezésére - kizárólag kiküldetési rendelvény alapján kap költségtérítést, nem kell cégautóadót fizetni, kivéve, ha a magánszemély a költségtérítéssel szemben a személygépkocsi utáni költséget tételes költségelszámolással számol el. Nem kell cégautót fizetni azon személygépkocsi után sem, amely után a magánszemély - költségei ellentételezésére - kizárólag munkába járás címén kap költségtérítést. 

Nem tartozik az adó hatálya alá a személygépkocsi akkor sem, ha a tulajdonos egyéni vállalkozóként az átalányadózást, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást vagy fizetővendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást alkalmazza, és az után senki sem számolt el költséget. Nem kell cégautóadót fizetni akkor sem, ha a személygépkocsit a tulajdonos a Számviteli törvény hatálya alá nem tartozó eva-alanynak adta át használatra, feltéve, hogy a személygépkocsi után költséget, ráfordítást senki sem számolt el.

Nem kell adót fizetni továbbá a magánszemély által pénzügyi lízingbe vett (tehát a pénzügyi lízingelést végző társaság tulajdonában álló) személygépkocsi után sem, feltéve, hogy az után költséget, ráfordítást nem számolnak el. Nem minősül a személygépkocsi utáni költségnek az, amikor a pénzügyi lízinget végző társaság a lízingbe adással kapcsolatban számol el költséget. 

Ki fizet cégautóadót?

Az adófizetésre kötelezett - a főszabály szerint - a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában minősülnek adóalanynak, azaz a személygépkocsi után fizetendő adót a tulajdoni hányadukkal arányosan viselik.

Ha a közös tulajdonban lévő személygépkocsinak magánszemély és nem magánszemély egyaránt tulajdonosa, akkor a személygépkocsi után adót kell fizetni, a tulajdoni hányad arányában. Fennáll az adókötelezettség akkor is, ha két magánszemély közös tulajdonában lévő személygépkocsi után csak az egyik magánszemély tulajdonos számol el költséget, a személygépkocsi utáni adót a tulajdonostársak ilyenkor a tulajdoni arányuknak megfelelően viselik.

Abban az esetben, ha az adó tárgya pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi, akkor az adóalany a lízingbe vevő, s nem a jármű tulajdonosa (nem a lízingtársaság). Természetesen a pénzügyi lízingelő magánszemély nem tekintendő adóalanynak, ha személygépkocsija után nincs adókötelezettség, vagyis költséget, ráfordítást nem számoltak el utána.

A nem magánszemély tulajdonában álló, vagy általa lízingelt, magyar rendszámú személygépkocsi utáni adókötelezettség a tulajdonszerzés, lízingbe vétel hónapját követő hónap 1. napjától kezdődően egészen annak a hónapnak az utolsó napjáig tart, amelyben a személygépkocsit a tulajdonos elidegeníti (eladja, elajándékozza), a lízingbe adónak visszaadja. A törvény hatályba lépése előtt megszerzett (lízingbe vett) személygépkocsi esetén az adókötelezettség keletkezése 2009. február 1.

Magánszemély tulajdonában álló, vagy általa pénzügyi lízingbe vett, magyar rendszámmal ellátott személygépkocsi adókötelezettsége annak a hónapnak az első napján kezdődik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után valaki tételes költségelszámolással költséget számolt el, és annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a költséget elszámoló személy utoljára számolt el költséget.

A megkülönböztető jelzéssel jogszerűen felszerelt, az egyház, egyházi karitatív szervezetek által alapfeladataik ellátásához üzemeltetett, a kizárólag halott-szállításra szolgáló személygépkocsik, a közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi célból üzemeltett, a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenységhez szükséges, valamint az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott szervezetek által, kizárólag súlyosan fogyatékos magánszemélyek rendszeres szállítására üzemeltetett személygépkocsik mentesek az adó alól. Nem kell az adót megfizetni a kereskedőknek sem a továbbértékesítési céllal beszerzett személygépkocsik után. 

Adómérték

Az adó mértéke az 1600 köbcentiméter hengerűrtartalmat vagy 1200 köbcentiméter kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsik után havi 7 ezer forint, a többi után havi 15 ezer forint. A cégautóadóból a gépjárműadó megfelelő részét le lehet vonni, feltéve, hogy a gépjárműadót határidőre megfizették. A cégautóadót önadózással negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell megállapítani és megfizetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink