hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor nem szabható ki mulasztási bírság?

  • dr. Marosi Andrea

Milyen esetekben nem szabhat ki a hatóság mulasztási bírságot? Milyen változások léptek életben március 13-án a 250 ezer forint feletti kifizetések esetében? A napi standolást rögzítő jogszabály hogyan változott?

2009. március 10-én a Magyar Közlöny 2009/28. számában kihirdették a 2009. évi V. törvényt az egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről. A törvény a kihirdetését követő 3. napon (2009. március 13-án) lépett hatályba, hatályon kívül helyezve a mulasztási bírság kiszabási lehetőségét, ami a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek esetében az ügyleti ellenérték 250 ezer forint összeget meghaladóan történő készpénzes (bankjegy, érme) kifizetése miatt lett volna kiszabható - tájékoztat a Saldo a "Hónap tanácsa" rovatában.

A jogszabály megváltoztatta továbbá a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvényben előírt, az alkoholtermékek forgalmi adatainak napi rögzítését előíró előírást (napi standolás). Ehelyett előírta a havi rendszerességgel történő rögzítési kötelezettséget, de ezt csak 2009. május 1-jétől lép hatályba. Az adópolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg a havi standolás bizonylati rendjének részletes szabályait.

Egyidejűleg a törvény előírja, hogy nincs helye mulasztási bírság kiszabásának a 2009. február 1. és a törvény hatálybalépésének napja közötti időszak között a 250 ezer forint összeget meghaladó kifizetések, illetve az alkoholtermékek forgalmának elmaradt rögzítése miatt.

A számviteli törvény napi készpénz záró állomány maximális mértékét rögzítő jogszabályban szereplő 1,2 százalékos szorzó 2 százalékra emelkedik, az 500 ezer forintos minimális értékhatár változatlanul hagyása mellett, ugyanakkor a törvény biztosítja, hogy ennek a törvénynek a korábbi szabályozását megsértő esetekben a  jogszabály hatálybalépésének napjától számított 90. napig nincs helye a mulasztási bírság kiszabásának.

További kedvező szabálya a törvénynek, hogy előírja, amennyiben a törvény hatálybalépését megelőzően mulasztási bírság kiszabására került sor a 250 ezer forintot meghaladó készpénzes kifizetés, a napi standolás elmulasztása, illetve a napi záró pénzkészlet túllépése miatt, e határozatokat az adóhatóság e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.

Korábbi  Hónap tanácsai olvashatók a Saldo tagoknak fenntartott zártkörű oldalon.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink