hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor nem szabható ki mulasztási bírság?

  • dr. Marosi Andrea

Milyen esetekben nem szabhat ki a hatóság mulasztási bírságot? Milyen változások léptek életben március 13-án a 250 ezer forint feletti kifizetések esetében? A napi standolást rögzítő jogszabály hogyan változott?

2009. március 10-én a Magyar Közlöny 2009/28. számában kihirdették a 2009. évi V. törvényt az egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről. A törvény a kihirdetését követő 3. napon (2009. március 13-án) lépett hatályba, hatályon kívül helyezve a mulasztási bírság kiszabási lehetőségét, ami a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek esetében az ügyleti ellenérték 250 ezer forint összeget meghaladóan történő készpénzes (bankjegy, érme) kifizetése miatt lett volna kiszabható - tájékoztat a Saldo a "Hónap tanácsa" rovatában.

A jogszabály megváltoztatta továbbá a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvényben előírt, az alkoholtermékek forgalmi adatainak napi rögzítését előíró előírást (napi standolás). Ehelyett előírta a havi rendszerességgel történő rögzítési kötelezettséget, de ezt csak 2009. május 1-jétől lép hatályba. Az adópolitikáért felelős miniszter rendeletben határozza meg a havi standolás bizonylati rendjének részletes szabályait.

Egyidejűleg a törvény előírja, hogy nincs helye mulasztási bírság kiszabásának a 2009. február 1. és a törvény hatálybalépésének napja közötti időszak között a 250 ezer forint összeget meghaladó kifizetések, illetve az alkoholtermékek forgalmának elmaradt rögzítése miatt.

A számviteli törvény napi készpénz záró állomány maximális mértékét rögzítő jogszabályban szereplő 1,2 százalékos szorzó 2 százalékra emelkedik, az 500 ezer forintos minimális értékhatár változatlanul hagyása mellett, ugyanakkor a törvény biztosítja, hogy ennek a törvénynek a korábbi szabályozását megsértő esetekben a  jogszabály hatálybalépésének napjától számított 90. napig nincs helye a mulasztási bírság kiszabásának.

További kedvező szabálya a törvénynek, hogy előírja, amennyiben a törvény hatálybalépését megelőzően mulasztási bírság kiszabására került sor a 250 ezer forintot meghaladó készpénzes kifizetés, a napi standolás elmulasztása, illetve a napi záró pénzkészlet túllépése miatt, e határozatokat az adóhatóság e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.

Korábbi  Hónap tanácsai olvashatók a Saldo tagoknak fenntartott zártkörű oldalon.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink