hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 12: esedékes az egészségügyi szolgáltatási járulék

  • MTI

A nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult belföldi magánszemélyeknek január 1-jétől havonta 4500 (napi 150) forintot kell fizetniük egészségügyi szolgáltatási járulékként, amit a tárgyhót követő hó 12-ig, vagy ha ez az időpont munkaszüneti vagy pihenőnapra esik, akkor az ezt követő első munkanapon kell megfizetni.

Az APEH a honlapján közzétett tájékoztató szerint azon adózóknak, akik korábban teljesítették bejelentési kötelezettségüket, automatikusan a megváltozott összegű járulékról küld határozatot. A teljes 2009-es adóévre vonatkozó előírást tartalmazó határozathoz az APEH 12 darab megszemélyesített csekket is mellékel. Ha a határozatok elkészítésének időpontjában ismert a kötelezettség évközi megszűnésének dátuma is, a járulék-előírás és a mellékelt csekkek darabszáma ahhoz igazodik. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatos fizetési kötelezettséget és annak megszűnését 15 napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnak. Január 1-jével a jogszabály kiegészült azzal, hogy a fizetési kötelezettség megszűnését a magánszemélynek nem kell bejelentenie, ha biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz bejelentettek (például a magánszemély munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, társas vállalkozói jogviszonyt, egyéni vállalkozói jogviszonyt létesít). 
    
Változatlanul a magánszemélynek kell bejelentenie, ha például nyugdíjra szerez jogosultságot, nappali tagozatos tanulóvá, hallgatóvá válik, vagy külföldön (egyezményes országban, EGT tagállamban) biztosítással járó jogviszonnyal rendelkezik. Abban az esetben, ha valakinek a biztosítási jogviszonya, vagy a törvényben biztosított egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnik, akkor a 'T1011 számú adatlapon az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre ismételten be kell jelentkeznie - ismerteti az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozó bér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjjárulék II.

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X