hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő: Január 31-ig lehet kérni a munkáltatói adómegállapítást

  • dr. Marosi Andrea

A munkavállalók, társas vállalkozások (polgári jogi társaságok) tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást.

A törvény továbbra sem kötelezi a munkáltatókat arra, hogy az adómegállapítást elkészítsék, aki azonban ezt nem vállalja, köteles tájékoztatni a munkavállalót az idén bevezetett egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről. Ha a munkáltató kész az adómegállapítás elkészítésére, de a magánszemély nem kéri, az utóbbinak erről is nyilatkoznia kell munkáltatója felé január 31-ig.

Amennyiben a munkáltató vállalja az adó megállapítását, az adó elszámolásához és a kedvezmények érvényesítéséhez szükséges - az adózó által legkésőbb március 20-ig átadott - igazolások alapján május 20-ig köteles elkészíteni és a magánszemélyeknek átadni az adómegállapítást, az adóhatósághoz pedig június 10-ig, elektronikus úton eljuttatni.

A munkáltatónak az általa megállapított adó és a levont adóelőleg különbözetét a legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb június 20-ig kell elszámolnia az adózóval.

A magánszemélyek önadózóként az idén is benyújthatják az 0853-as bevallást vagy az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújthatnak be. Az adóhatósági adómegállapítás (ADAM) az idei évtől megszűnt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink