hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakértő válaszol:cégmegszüntetés, cafeteria, kommunális adó

  • adozona.hu

Mikor kell feladni egy vállalkozást? Ki veheti igénybe a cafeteriát? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely, a hvg.hu szakértője válaszol.

Építőipari Bt.
2002-ben alakítottunk egy Építőipari Betéti Társaságot. Egy-két embert tudtunk foglalkoztatni, de őket is inkább idényjelleggel, ha szükség volt rá. 2008. április 8-án a férjemet szállítottuk a korházba. Most 2009. január 22-én lejár a táppénze, mivel a sok rehabilitációs kezelés csak részben hozott eredményt, elmentünk a leszázalékolását intézni. Az eredmény 40 százalék. A munkáját tovább nem végezheti, erős fizikai munkát nem végezhet. 1950-ben született, így még nyugdíjra nem jogosult. Tehát marad a Rendszeres Szociális Segély. De mivel ez a vállalkozási forma áll fenn azt tanácsolták, adja fel vagy adja át nekem a feleségének. Sajnos engem már 15 éve leszázalékoltak 50 százalékra és rendszeresen kapom a 26.700 forintot. Nem szeretném, ha tőlem ezt a kis pénzt elvennék, mivel a vállalkozás nem hoz annyit, hogy erről le tudjak mondani. A férjem csak úgy kaphatja meg a járadékot, ha megszünteti a céget. A kérdésem az valóban fel kell-e adni most a vállalkozásunkat, vagy vihetjük így is tovább a férjemmel?

A rendszeres szociális segélyben egészségkárosodott (legalább 67 százalékos munkaképesség elvesztés), vagy nem foglalkoztatott, vagy támogatott álláskereső személy részesülhet. Feltételezve, hogy férje a betéti társaság beltagja, így személyes közreműködésre kötelezett, tehát nem tekinthető olyan személynek, aki nem foglalkoztatott, vagy támogatott álláskereső, ezért – a jelenlegi feltételek mellett – nem részesülhetne rendszeres szociális segélyben. Valószínű, hogy meg kell szüntetni a céget, vagy azt más módon kell működtetniük, ha rendszeres szociális segélyt szeretnének kapni. Megjegyzem, a rendszeres szociális segélyre csak az jogosult, akinek a megélhetése nem biztosított.

Egyszemélyes vállalkozó
Most induló vállalkozásomnak (egyszemélyes kft.) tulajdonosa és ügyvezetője is leszek egyben. Igénybe vehetem cafeteria rendszer szolgáltatásait így, azaz hogy nem leszek alkalmazott? 

Az adómentes béren kívüli juttatásokat csak munkaviszony keretében lehet igénybe venni, ezért ha a vállalkozása vezetését nem ilyen formában végzi, akkor a cafeteria juttatásokat sem veheti igénybe adómentesen.

Kommunális adó
Kerületünk 2008. december 29-i határozatában egy 2006. december 13-án hozott rendelet alapján visszamenőleges hatállyal kiveti a kommunális adót 2007. és 2008. évekre, azonnali (15 napos) befizetési kötelezettséggel. Ez törvényes?

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink